Начало Общество РЕПОРТАЖ: Криза или алчност и простотия

РЕПОРТАЖ: Криза или алчност и простотия

СПОДЕЛИ
restorant

Текст: Петко Златков

Лятото е сезонът на пресните плодове и зеленчуците в изобилие. Може би така си представяте , че трябва да изглеждат зеленчуците в магазините и на пазара?!Но всъщност истината изглежда по съвсем различен начин. На пример ето така: 

ази събота на пазара в Панагюрище решихме да попитаме хората, какво мислят за цените на зеленчуците. На какво попаднахме обаче? Срещаме хора, които с разочарование ни споделят, че много от продукцията на пазара е дала фира, но цените продължават да бъдат космическо високи. Макар и да не се закупуват стоките, продавачите не свалят цените! И какво мислите , че следва като заключение? Огромна част от зеленчуците биват изхвърляни, което хората приемат като истинско кощунство. 

– Пенсията ми е 250 лева, а лекарствата и всичките ми разходи са приблизително 200 – разказва Стоянка Кочева – Нямаме възможност да плащаме тези високи суми ,още повече за развалени домати от 2.00 лв. !

Учителка ни сподели, че докато занесе чушките от пазара до чаршията, торбичката наполовина се напълнила и протекла. Колко сме богати, та да хвърляме храна? – питаше се тя – И защо, когато плодовете и зеленчуците почнат да се скапват, не им намаляват цените вместо да ги изхвърлят?! Примерно за килограм скапани чушки вместо 3.00 лв – 1.50 лв. Така и двете страни ще бъдат доволни !

Защо въобще са толкова високи цените? С газ ли ги поливат, с ток ли ги подхранват ?

Криза е, и то не само в главите ни, както твърдят политиците.

В края ни се иска да подкрепим хората, които са на ръба на оцеляването. Но за съжаление , не ни остава нищо друго освен да им припомним къде живеят и какво се случва около тях.

Ако спрете да плащате сметките си, ще се простите с правото да ползвате ток, вода, парно…! Ако не изплатите кредита си , ще ви вземат телевизора , а после и къщите ви ! Накрая ще останете на улицата и ще вечеряте нещо от боклука , това ще е абсолютно равностойно на онова, което ще ядете от сергията близо до вас!