Начало Общество Решено: В Пазарджик без бурки!

Решено: В Пазарджик без бурки!

СПОДЕЛИ

Забраната получи единодушна подкрепа

123fb98b446ff5325e68c7afc930388b

Трябва да се намери начин и подход, двете предложения за изменение на Наредбата за обществения ред в община Пазарджик да се обединят. Това мнение изрази общинският съветник Благо Солов в края на състоялото се днес обществено обсъждане по темата, пише pz-info.

Към момента внесените предложения са две – от Представителната група общински съветници „НФСБ и НС“ и от кмета Тодор Попов. Като цяло  предмет и на двете предложения е носенето на облекла, закриващи изцяло или частично лицето. В първата се предвижда да е забранено носенето на такива на публични места, а в тази внесена от кмета на общината се предлага забрана при посещение в държавни и общински институции/обекти. И двете предложения имат положителни становища от ОД МВР – Пазарджик и носят подписа на началника на РУ – Пазарджик гл. инсп. Ненко Годжевъргов. За второто се предлага да се допълни с „и обществени места (магазини, улици, паркове, гари автогари и други“, „… Забраната да важи и в случаи на придвижване, превоз и престой в пътно превозни средства, когато те се движат по улици или обществени места.“. Мотивите на всички са единствено сигурността и невъзможността лица с такова облекло да бъдат идентифицирани. И двете предвиждат и санкции, като първото предложение предвижда и такива за собствениците/наемателите, допускащи в обектите си (магазини, заведения и др.) лица, облечени по този начин.

3695fb35c02e

Всички присъстващи на общественото обсъждане в Пленарна зала на ОбС Пазарджик, категорично подкрепиха забраната. Част от тях  се изказаха скептично към санкциите за работещите в обекти, чиято работа не е свързана с облеклото на гражданите. Сашо Кантарев, от позицията си на гражданин, заяви: „Наредбата не е нещо, с което да си избършем ръцете. Тя трябва да е категорична – от-до, може-не може. Трябва да е навсякъде, където се събират хора. Интеграцията става с двустранно желание.“ Родителят Иван Итов настоя да се осигури сигурността на жителите на общината, като се приложи строга забрана и сериозни санкции. Той сподели, че не може хора със закрити лица да не могат да влизат в институциите, а това да е разрешено в парка. Журналист напомни неразкрит все още обир в центъра, където нападателите са били заснети от охранителните камери, но заради закритите лица – неразпознати. Ако това беше регламентирано в Наредбата, пътят им можеше да се проследи и с камерите извън обекта и престъплението щеше да се разкрие.

Предложението (ако вносителите се обединят около общо предложение) се очаква да бъде разгледано на сесия на ОбС – Пазарджик през следващата седмица.