Начало Общество Режим на тока няма да има, увери служебният премиер

Режим на тока няма да има, увери служебният премиер

СПОДЕЛИ
ток

В България няма да се стигне до режим на тока, тъй като у нас има огромно свръхпроизводство на електричество. Това коментира във Варна служебният премиер Марин Райков. Той обясни, че в момента частично се намалява производството от АЕЦ „Козлодуй“ и това ще позволи да бъдат източени язовирите, както и да се въведе относително по-евтина електроенергия в микса, обясни той. Райков посочи, че няма никакви основания за апокалиптични предчувствия по въпроса и ги нарече силно преувеличени.

Ще се направят проучвания как да бъдат успокоени миньорите, които заплашиха със стачка, ако не бъде стабилизирана кризисната ситуация в българския въгледобив. Премиерът увери, че е започнала „безмилостна“ проверка на цялата верига на ценообразуване в областта на енергетиката, в която ще бъдат ангажирани и европейските ни партньори.

„Целта на това тежко упражнение е да видим какво можем да направим, за да възстановим равновесието в системата, да увеличим до известна степен енергийната ефективност, или най-малкото да започнем да работим по-категорично в тази насока“, каза Райков.

Прехвърлянето на пари в социалната сфера няма да бъде за сметка на други проекти, съобщи още той. Става въпрос за една чисто финансова операция, която освобождава средства за нуждаещите се и това няма да повлияе на останалите, обясни служебният премиер.

„Ние имаме голямата амбиция да продължим всички проекти, свързани с инфраструктура, които до този момент са били инициирани. Ще бъдем изцяло в логиката на една приемственост по отношение на този приоритет на правителството на господин Борисов. Аз го споделям и смятам да продължим по същия начин в рамките на нашия мандат“, коментира той.

Източник: dariknews.bg