Начало Общество РИОСВ–Пазарджик провери здравни заведения и генератори на текстилни отпадъци в региона

РИОСВ–Пазарджик провери здравни заведения и генератори на текстилни отпадъци в региона

СПОДЕЛИ
РИОСВ

РИОСВ–Пазарджик предприе проверки на здравни заведения и на обекти, които генерират текстилни отпадъци от дейността си. В рамките на кампанията през ноември са проверени 14 предприятия в Пазарджик, Панагюрище, Брацигово, Костандово и с. Драгиново, 3 площадки за третиране на текстилни отпадъци, 19 лечебни и здравни заведения и съоръжение за третиране на болнични отпадъци.

Експертите проверяваха съответствието на дейностите по събиране и третиране на отпадъци от здравните и лечебни заведения и на дейностите по събиране, повторно използване, рециклиране и оползотворяване на текстилните отпадъци, съобразно изискванията на екологичното законодателство.

Констатирано е, че в проверените здравни заведения е организирано безопасно съхранение до предаването на образуваните отпадъци въз основа на договори с лица, притежаващи документ и право на подобна дейност.

Седем от генераторите на големи количества отпадъци от текстилни материали също спазват разпоредбите. За правилното управление на формираните производствени отпадъци от текстилни материали са дадени предписания. След изпълнението им и другите седем проверени предприятия вече работят по изискванията на Закона за управление на отпадъците.