Начало Общество РИОСВ – Пазарджик разпореди на кметовете да проверят речните легла

РИОСВ – Пазарджик разпореди на кметовете да проверят речните легла

СПОДЕЛИ

panagyurishte

По разпореждане на министъра на околната среда и водите Ирина Костова, директорът на РИОСВ – Пазарджик изпрати указания до кметовете на общини в срок до 27 март 2017 г. да извършат проверки на речните легла и прилежащите територии за нерегламентирани замърсявания (сметища) и при наличие да организират почистването им.

РИОСВ изиска от кметовете да предприемат мерки за организация и контрол на дейностите, свързани с образуване, събиране, включително разделното, съхраняване, транспортиране и третиране на битови и строителни отпадъци във всяко населено място. Това трябва да стане така, че да не се допуска нерегламентирано изхвърляне и образуване на сметища, както и повторно замърсяване на вече почистени терени. Специално внимание в указанията се обръща на факта, че всички селски депа в региона са закрити и обезвреждането на отпадъците става само и единствено на общинските депа за неопасни отпадъци. За общините Панагюрище и Стрелча обезвреждането на неопасните отпадъци става само на регионалното депо в Панагюрище.

Едновременно с тези проверки ще се осъществи контрол и за замърсяването с битови отпадъци на републиканската и общинска пътна мрежа, и пътните съоръжения. В тази връзка се очаква от кметовете, областното пътно управление и регионалната структура на НК „Железопътна инфраструктура“ да предприемат ефективни мерки за тяхното отстраняване.

След изтичане на дадения срок – 27 март експертите ще проверят какво е свършено. При констатиране на замърсявания и неизпълнение на дадените предписания, ще бъдат предприети съответните административно-наказателни мерки.