Начало Общество „Ритон – П“ чества 75 години, започва като малка военна работилница

„Ритон – П“ чества 75 години, започва като малка военна работилница

26
1
СПОДЕЛИ
restorant

p_0007На 17 декември ръководството на „Ритон – П” АД ще отбележи 75-ата година от основавенито си. През годините „фабриката за ризи” е една от емблемите на Панагюрище, а по времето на соца често се случваше панагюрци по време на командировка „на Запад” да си купят риза, а вкъщи да разберат, че стилното изделие е шито тук.
Предприятието възниква през1939 г. , когато Министерството на войната създава малка интендантска работилница за производство на униформени дрехи и обувки за войската. През 1952 г. предприятието ружеството преминава в стопанско обединение за мода и текстил „Рила” с името „Тодор Каблешков”. През 1960 година продукцията излиза на съветския пазар. През 1964 г. панагюрското предприятие е оборудвано с японски шевни машини „JUKI” и се изработват първите изделия за Западна Европа. През 1978 г. предприятието се премества в сегашната си сграда, зад стадион „Орчо Войвода”, а в производството е внедрена нова технология запроизводство на мъжки ризи със съдействието на фирма „Линкрон“ – Германия. През 1986 г. е произведена е 10 000 000-та риза за фирма „Линкрон”
През 1990 г. предприятието е преименувано на „Ритон П”. През 1997 г. предприятието е приватизирано от приватизационни фондове „Доверие” и „България” От 1999 г. мажоритарен собственик на капитала е „Доверие–обединен холдинг” АД.

1 КОМЕНТАР