Начало Общество Родители протестираха срещу насилието в детските градини

Родители протестираха срещу насилието в детските градини

СПОДЕЛИ

Снимка: pa-media.net

Майките и бащите искат  да се въведе постоянно видеонаблюдение във всички помещения на детските ясли, градини и училища

Около 40 родители  излязоха днес на протест пред сградата на общинска администрация в Пазарджик като част от Националния протест, организиран в няколко града от Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Повод за протестите беше случая на учителска агресия в детска градина „Брезичка“ в Бургас. Болшинството присъстващи днес бяха от областния град, но сред тях бяха и близки на момченцето от Панагюрище, което бе прибрано със синини по лицето от детска градина. Случаят от септември миналата година, за който алармира във фейсбук бащата на детето и за който писахме в ПИА, стана национална новина.

Протестиращите настояваха за  въвеждане на мандатност на началниците и директорите в системата на образованието, въвеждане на периодични тестове и събеседвания за определяне на състоянието на всеки един служител в детските ясли, градини и училищата, създаване на независима комисия за цялостен надзор на системата на образованието.

Майките и бащите искат  да се въведе постоянно видеонаблюдение във всички помещения на детските ясли, градини и училища.

Сред исканите промени са и въвеждане на периодични, ефективни, задължителни обучения на служителите, а също и да се разреши на родителите, при желание и възможност, да подпомагат в ежедневните дейности от чисто битов характер детските и учебни заведения.