Начало Здраве Родители в Панагюрище недоволни: Защо не обявяват грипна ваканция?

Родители в Панагюрище недоволни: Защо не обявяват грипна ваканция?

СПОДЕЛИ

Броят на заболелите от грип и остри респираторни инфекции ученици на територията на Панагюрище прогресивно расте, като за момента няма официални данни за заболеваемостта, но по информация от родители и учители, през  последната седмица бройката на отсъстващите по болест сериозно е нараснала. В социалните мрежи родители се възмущават, защото смятат, че не се вземат адекватни мерки, за да се ограничи разпространението на вирусите.

На редакционния ни мейл тази сутрин получихме писмо, подписано от Димитрина Димова и Петя Стефанова – и двете майки на ученици в панагюрски училища. Публикуваме писмото без редакция:

“ Здравейте уважаеми журналисти! Ние сме две майки на ученици от Панагюрище. Чрез Вашата медия искаме да зададем въпроса защо все още не се вземат мерки и не се обявява грипна ваканция в Панагюрище? В училищата където учат нашите деца има много болни и от миналата седмица до сега броя на децата в класните стаи намалява. Какво трябва да стане че да се задействат институциите ? Грипът протича тежко и много често дава усложнения, а това се отразява зле не само на детския организъм – това влияе и на нас като родители – налага се да ползваме болнични, за да се грижим за децата. А, за цените на лекарствата за един бронхит или пневмония след прекаран грип няма да отваряме дума,защото всички знаят какви са.“

Същевременно стана ясно, че за ранния следобед днес е насрочено извънредно заседание на членовете на Областния оперативен щаб за борба с Грип и  Остри респираторни заболявания, по време на което ще се реши дали да се обяви епидемия в областта .

По правило грипна епидемия се обявява в случаите, когато заболяемостта от грип и ОРЗ в национален мащаб достигне 200 заболели на 10 000 души население.