Начало Общество Родителите ще избират какво да ядат децата в училище

Родителите ще избират какво да ядат децата в училище

СПОДЕЛИ

Промяната засяга семействата на деца от подготвителните групи до четвърти клас

Родителите ще избират с какво да се хранят децата им в училище. Това реши образователното министерство. Промяната засяга учениците от подготвителните групи до четвърти клас, имащи право на безплатна закуска. Дотук се стига след множество сигнали от родители за нездравословни храни, липса на етикети и съдържание.

До този момент родителите избираха само дали децата им да получават безплатна закуска и дали да бъдат включени в обедно хранене. От 1 януари обаче те вече ще имат думата в избора – дали това да е основна или подкрепителна закуска, като плод, например.

„Дадохме възможност училището да може да прави избор като вземе този информиран избор чрез мнението на родителите. 01;50 За конкретно училище изборът ще бъде за всички ученици в училището. Друго училище може да предпочете друг вариант на закуска“, заяви пред Нова телевизия Грета Ганчева от МОН.

Как точно ще става събирането и обобщаването на мненията – изборът е на директора. Родителите са доволни от промените.

Родителите настояват да имат право да решават и какво да се продава в училищните лафки. Проверка на Агенцията по храните в училищата през ноември откри над 400 нарушения в предлаганите стоки – сред тях са близалки, чипсове, енергийни напитки и захаросани ядки.

Така изглеждаше до съвсем скоро обичайната безплатна закуска на подрастващите