Начало Култура Родолюбивите инициативи на фондация „Цоцорков род”

Родолюбивите инициативи на фондация „Цоцорков род”

СПОДЕЛИ

Приемат се номинации за паметни плочи на бележити деятели на културата от Панагюрище, очаква се излизането от печат на „Речник на панагюрския говор“

IRINA_BOTEVA
Ирина Ботева, изпълнителен директор на фондация „Цоцорков род”

Книгите „Речник на панагюрския говор”, „Параклисите – духовният венец на Панагюрище” и албумът „Панагюрище – културно-историческо наследство” се очаква да излязат от печат до края на 2014 г. и в началото на 2015 г. Те се издават с финансовата подкрепа на фондация „Цоцорков род”, като инициатор за това е председателят на Управителния съвет проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Друг родолюбив проект на фондацията е създаването на мемориал – паметни плочи на заслужили деятели на културата – личности, допринесли за духовното израстване на Панагюрище. Идеята получи подкрепата на историци, предприемачи, читалищни и музейни дейци, представители на местната изпълнителна и законодателна власти, радетели на културата, обществени организации и медии, които се обединиха в Инициативен комитет. До Деня на народните будители – 1 ноември, продължават да се приемат предложенията за номинации. Всеки може да изпрати номинацията си за заслужил деятел на културата на Панагюрище на електронна поща: pan.pamet@gmail.com, като приложи кратка биографична бележка и посочи постиженията на номинирания. След тяхното разглеждане, съгласуване и утвърждаване от Общинския съвет имената и делата им ще бъдат увековечени по този достоен начин.

В напреднал етап е и проектът, по който се изработват реплики на празнични панагюрски носии – мъжка и женска. Целта е да бъде съхранен автентичният облик на народната носия от нашия край. Тези артикули ще могат да се закупуват или наемат от всички желаещи.

Родолюбивите инициативи и подкрепата за съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство са сред водещите направления в дейността на фондацията ни.

 

Подкрепа за талантливи деца и младежи

Приоритет е още насърчаване развитието и обучението на деца и младежи с изявени дарби от Цоцорковия род и община Панагюрище. Идеята е те да получат финансова подкрепа за своето образование в страната или чужбина за постигнати високи резултати в конкурси, олимпиади и състезания, както и за осъществяване на творчески или бизнес проекти. Условията, правилата и критериите, на които трябва да отговарят кандидатите, са публикувани на интернет страницата на фондацията www.tsotsorkov.org.

 

Нови амбициозни проекти

Не по-малко амбициозни са задачите, които ръководството на фондацията си поставя занапред. За следващите години се предвижда обявяването на кампании за подпомагане на нови родолюбиви проекти в общината. Сред най-значимите от тях са възстановяването на параклиса-костница в местността Спасов ден, където са били положени костите на герои от Април`1876 г., и създаването на атракционен туристически обект на мястото, където е намерено Панагюрското златно съкровище.

Обмисля се и кампания за изграждане на 70 чешми в населените места на общините Панагюрище и Стрелча, както и по туристическите маршрути в целия район. Фондацията има намерение да подпомогне написването и отпечатването на „История на Панагюрище от древността до 1878 г.“ и „История на Панагюрище от 1944 до 1989 г.“, които да бъдат допълнение към издадената през 2009 г. „История на Панагюрище от 1878 до 1944 г.“ с автор Г. Гемиджиев.

Началото

Фондация „Цоцорков род“ бе създадена през април 2011 г., в навечерието на Третата родова среща на Цоцорковия род и 135-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Нейни основатели станаха тримата братя Цоцоркови – проф. д-р Лъчезар Цоцорков, Светомир Димитров и Димитър Цоцорков, братята Атанас Атанасов и д-р Борислав Атанасов, Анета Б. Атанасова, Стойко и Стоян Цоцоркови, Тодор и Виктор Влайкови, Антоанета Танева, Петър Паланкалиев и Екатерина Кривирадева.

Дейността на фондацията започна веднага с издаването на книгите „Цоцорковият род от Панагюрище”, съставена от проф. д-р Лъчезар Цоцорков, Боян Ангелов, Атанас Атанасов и Ирина Ботева, и „Една сладка година в моя дом” с автор Дочка Атанасова-Цоцоркова.

Още в началото бяха дефинирани и основните цели, които да обединяват усилията на членовете и последователите на благородните начинания. На първо място сред тях е активното участие в осъществяването на местни проекти за създаването на благоприятна жизнена среда. Друга цел е насърчаване подпомагането и сътрудничеството между членовете на рода, както и на взаимодействието им с активни стопански и нестопански организации, общински и държавни органи за устойчивото развитие на община Панагюрище. Фондацията се стреми към сътрудничество с български и чуждестранни държавни и неправителствени организации за обмяна на опит и осъществяване на проекти в областта на образованието, културата, науката, здравеопазването и спорта. Важни направления са насърчаването на дарителството и развитието на дарителските традиции, подпомагане обучението на талантливи деца от Цоцорковия род и община Панагюрище.

В дейността си фондация „Цоцорков род” ще продължи да разчита на съдействие не само от членовете на рода, но и от страна на всички хора, за които съхраняването на традициите и развитието на Панагюрския край са лична кауза и обществен дълг.

Ирина Ботева,

изпълнителен директор

на фондация „Цоцорков род”