Начало Общество Ротаракт клуб-Панагюрище ще проведе кръводарителска кампания „В кръвта ти е да спасяваш...

Ротаракт клуб-Панагюрище ще проведе кръводарителска кампания „В кръвта ти е да спасяваш животи!“

СПОДЕЛИ
restorant

„В кръвта ти е да спасяваш животи!“ е мотото на Националната кръводарителската кампания, която Ротаракт клубовете организират.

Акцията ще се проведе и в Панагюрище от Ротаракт-Панагюрище на 14 и 15 март, от 09:00 до 12:30 часа. Поради очакващото се лошо време кръводаряването ще се извършва в ДКЦ-Панагюрище (Поликлиниката) на 3-ти етаж.

Водени от изконния принцип на Ротари за безкористност в добрите дела, младите добротворци приканват хората да дарят не капка кръв, а извор на надежда за някой в нужда.

Подкрепяна от много Ротаракт клубове през годините, тази кампания намира специално място сред нашите хуманитарните инициативи. Обединявайки силите на 21 клуба в 11 града от цяла България, вярваме, че ще докоснем повече човешки сърца и много от вас ще намерят ГЕРОЯ в себе си.

ДАРИ КРЪВ – СПАСИ ЖИВОТ!„, призовават от Ротаракт.

Кой може да дарява кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител.
Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

 

Как да се подготвим за кръводаряването?

Два-три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителя трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.

 

Каква е  процедура за даряване на кръв?

Попълва се въпросник относно вашето здравословно състояние.

Следват:

  • Преглед и личен разговор с лекар.
  • Предварително изледване на кандидат кръводарителя – вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.
  • Кръводаряване – количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

Важно: Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект.

Описаната процедурата трае най-много 40 мин.