Начало Общество Рождество Христово е! Един от най-големите християнски празници

Рождество Христово е! Един от най-големите християнски празници

СПОДЕЛИ

Рождество Христово е един от най-големите християнски празници

Рождество Христово е един от най-големите християнски празници. На този ден честваме раждането на Сина Божий – Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това е станало в град Витлеем, провинция Юдея. В България празникът е продължение на Бъдни вечер и в този ден празничната трапеза е много по-изобилна. В някои краища на страната го наричат още “Божик”, “Божич” или Коледа.

Рождество Христово отбелязваме на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар), както в България, така и в целия християнски свят.

Празникът започва в полунощ с обичая коледуване. В него вземат участие ергени, годеници и наскоро женени мъже. Подготовката на коледарите започва още от Игнажден, като те разучават коледни песни, създават коледните групи и се определя водач на всяка от тях – като той трябва да е женен. Най-често те се състоят от старец, баба, гайдар, трохобер и четници певци. Всеки от тях изпълнява определена задача – старецът и бабата размиват семейството, трохоберът събира даровете, четниците изпълняват коледни песни, а гайдарът свири. В някои региони на страната те се правят на котараци, за да известят, че пристигат. С празнично облекло и с китки на калпаците те тръгват по къщите, като започват винаги от къщата на най-личния човек – кмета, попа, учителя. Изпълняват коледни песни за здраве, щастие и обилна реколта.

Стопанинът на дома ги кани около трапезата и черпи мъжете с вино, а после ги дарява с колачета, пари, месо, брашно и други. Домакинята им дава пшеница, която да поръсят из къщата, за да се народи през следващата година.

Времето за коледуване започва в полунощ на Бъдни вечер и продължава до изгрев слънце на Коледа. Според народните вярвания точно тогава се появяват таласъми караконджули и други същества, като се смята, че именно коледарите със своите песни ще ги прогонят.

На трапезата трябва да присъства обредна прясна пита, баница със сирене, свинско месо, печена кокошка и др. От този ден вече е разрешена консумацията на месни продукти.

От скоро в България към честването на празника се добавя и украсяването на празничната елха. Тя се украсява с фигурки на ангелчета, гирлянди, Дядо Коледа и други елементи.

На Рождество Христово празнуват всички, които носят имената Христа, Христо, Емануил, Емил, Християн, Ренета, Христиана, Кристиан, Кристиян, Кристияна, Кристиана, Христина, Кристина, Радостина.