Начало Бизнес Розопроизводителите от Стрелча подкрепиха подписката за еднократна помощ от „SOS Българска роза“

Розопроизводителите от Стрелча подкрепиха подписката за еднократна помощ от „SOS Българска роза“

СПОДЕЛИ

Над 30 розопроизводители се събраха в Стрелча на разяснителна среща във връзка с кандидатстването за еднократна помощ от кампанията „SOS Българска роза“. Те се обявиха и в подкрепа на предложенията на сдружение „Българска розова долина“ за промени в Стратегията за развитие на българското розопроизводство и розопреработка 2021-2027 г.

Исканията на розопроизводителите са да бъдат установени количеството и качеството на излишъците от розово масло, чрез „Държавна лаборатория Българска роза“, да се изработи прозрачен механизъм за финансова подкрепа на сектора, чрез „Българска банка за развитие“, както и да се осигури финансова подкрепа за розопроизводителите на базата на количество реализиран розов цвят, а не на база площ на насажденията. Розопроизводителите настояват още да се насърчи и подкрепи участието им на международни изложения, чрез „Държавната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия“. Стопаните, които отглеждат маслодайния цвят се обявиха и против мораториума за нови насаждения. Инициаторите от сдружение „Българска розова долина“ изпратиха писмо до Министерство на земеделието, храните и горите с тези предложения на 8 ноември, но все още не са получили отговор от ведомството.

Поводът за срещата в Стрелча беше старта на кандидатстването за еднократна помощ от „SOS Българска роза“ за розопроизводители от Стрелча, Клисура и Средногорието. Напомняме, че помощ от дарителската кампания ще получат производители с насаждения до 30 дка., които могат да докажат реализиран розов цвят на цена под 2 лв./кг. след попълване на кратък формуляр.

„Виждам, че у хората все още има надежда. Трудно им е, докарани са до отчаяние, но не се отказват и това ни дава стимул да продължаваме и ние да се борим гласът на българския розопроизводител да бъде чут.“ Това сподели Владимир Стоянов – инициатор на кампанията и председател на сдружение „Българска розова долина“.

Подписката, която стартира в Стрелча в подкрепа на исканията на сдружение „Българска розова долина“ , вече е и онлайн.

Източник: Монитор