Начало Общество РЗИ: Две трети от КОВИД леглата в областта са заети

РЗИ: Две трети от КОВИД леглата в областта са заети

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

Две трети от местата в КОВИД отделенията към болниците в региона са заети. Това показва справка на РЗИ, направена по запитване на „Марица“ към 5 август, като здравните експерти поясняват, че ситуацията е динамична и се променя с всеки изминал ден.

Повод за запитването ни станаха ширещите се слухове, че всички легла в специализираните структури за лечение на пациенти с коронавирус са препълнени. Обобщените данни на Здравната инспекция обаче опровергават тази апокалиптична картина. От общо 61 места заетите са 41, 20 могат да поемат други нуждаещи се от болнична помощ. Има и жители на областта, приети в здравни заведения в други региони, уточняват от РЗИ.

Най-много са местата за пациенти с КОВИД в Областната болница – 33, от които 16 са незаети. В Специализираната белодробна болница в Пазарджик и „Уни Хоспитал“ – Панагюрище са по 5, всички са пълни. В МБАЛ Велинград от 8 легла 3 са свободни, а в МБАЛ „Проф. Димитър Ранев“ са разкрити 10 места, 1 е заето.

Прави впечатление, че в статистиката не се споменават частните болници в региона, не става ясно дали в тях все още се поддържат КОВИД отделения или поне дали имат готовност да приемат такива пациенти, ако в Пазарджишко се стигне до свръхнатоварване при взрив на заразените.

Със заповед на министъра на здравеопазването са определени лечебните заведения, съответните структури и минималния брой легла в тях за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние и за интензивно лечение, казва се още в отговора на РЗИ. Броят на местата зависи от среднодневния брой на новорегистрираните заразени за последните 7 дни.