Начало Здраве РЗИ Пазарджик има готовност за въвеждането на временни епидемични мерки

РЗИ Пазарджик има готовност за въвеждането на временни епидемични мерки

СПОДЕЛИ
Областният управител Андрей Гечев обсъди днес актуалната епидемична обстановка в региона с представители на здравните власти. Област Пазарджик вече е в жълтата зона по заболели от COVID-19. Към днешна дата заболеваемостта в е 179.09 на 100 000 души население, това съобщи директорът на РЗИ Пазарджик д-р Хюля Шериф, по чиято инициатива се проведе срещата.
Общият брой активни COVID пациенти в област Пазарджик е 343, от тях 20 са деца до 18 г., на домашно лечение са 303, в болница са настанени общо 40. Най-голям брой са хоспитализираните в МБАЛ Пазарджик – 28, в МБАЛ Проф. Димитър Ранев“ ООД, гр. Пещера – 6 пациенти, СБАЛПФЗ – Пазарджик“ ЕООД – гр. Пазарджик – 1 пациент.
Във връзка с нарастване интензивността на разпространение от COVID-19 в област Пазарджик и достигането на етап 1 от Националния оперативен план за справяне с пандемията, от РЗИ Пазарджик имат готовност за въвеждането на временни епидемични мерки за територията на цялата област. Мерките предвиждат носене на защитна маска за лице в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, Център за спешна медицинска помощ, специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеки, оптики и дрогерии. Спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м., хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване, работа от разстояние, при възможност. Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения, на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за Covid-19 .