Начало Коментари РЗИ Пазарджик: Няма заразени със СПИН в Община Панагюрище

РЗИ Пазарджик: Няма заразени със СПИН в Община Панагюрище

СПОДЕЛИ

Слуховете нерядко паразитират върху страховете, предразсъдъците и това допълнително влияе върху безкритичното им приемане. В ситуация на изключително напрежение, слухът е новина и информация, макар и вероятно лъжлива и необективна, която се разменя с цел групата да изясни съществуващата обстановка.

Много лесно е да манипулираш чрез слухове. Пускаш един, оглеждаш се как реагира обществеността, оценяваш резултатите и продължаваш нататък.

Подобна е и ситуацията в Панагюрище, където от известно време в социалните мрежи върлуват информации за сериозен брой заболели от СПИН жители на град Панагюрище.

Медията ни също бе затрупана с питания от разтревожени граждани и липсата на информация внасяше допълнително напрежение в ескалиращата ситуация. В тази връзка, от ПИА-нюз, се свързахме с д-р Фани Петрова – директор на Регионална здравна инспекция – Пазарджик, с молба да получим официална информация по темата. По време на проведен телефонен разговор, на 31 януари, д-р Петрова категорично отрече в Община Панагюрище да има регистрирани ХИВ-серопозитивни лица и лица със СПИН.

Днес, 05.02.19г., получихме и официално писмено становище, което публикуваме по-долу: