Начало Здраве РЗИ – Пазарджик отчита средно ниво на грипна заболеваемост

РЗИ – Пазарджик отчита средно ниво на грипна заболеваемост

СПОДЕЛИ

През есенно-зимния сезон РЗИ събира данни по т.нар. сентинелно наблюдение на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в гр. Пазарджик, в което са включени 14 общопрактикуващи лекари, съобщават от областната здравна инспекция.
За периода 06 – 12 януари 2014 г. в областния град е регистрирана заболеваемост 191,6 на 10 000 души /138 заболели/, т.е. отчита се средно ниво на интензивност към подем на епидемичния процес. Най-засегнатата възрастова група е от 40 до 65 г, съобщават от ведомствето. В Националната референтна лабораторияпо грип и ОРЗ са изпратени за изследване 16 носогърлени проби от пациенти с грипоподобна симптоматика.
Много е важно вирусът да се атакува в първите 2 дни от заболяването. Лечението е комплексно. С лекарско предписание се използват ативирусните препарати (Тамифлу и Реленца), с каквито РЗИ Пазарджик разполага в наличност и предоставя на ОПЛ и лечебните заведения за болнична помощ. През тази седмица ще бъдат осигурени нови 800 дози Тамифлу, които МЗ е разпределило за Пазарджишка област. Самолечение не се препоръчва, предупреждават от РЗИ – Пазарджик.