Начало Местна власт С български народни танци за превенция срещу зависимостите

С български народни танци за превенция срещу зависимостите

СПОДЕЛИ

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Панагюрище, със секретар г-жа Евгения Загорска,  отбеляза Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици и наркотрафика с ученическо надиграване под наслов „Да се хванем за ръце и да кажем НЕ“.

Инициативата се проведе на 26 юни на площад „20 април” и беше част от превантивната дейност на Местната комисия, която има за цел да привлече общественото внимание към опасностите и вредите от употребата на психоактивни вещества и да повиши обществената сензитивност и нетърпимост към употребата на наркотици от деца и младежи.

Търсен ефект с ученическото надиграване беше и насърчаването на интереса на младите хора към активен, здравословен начин на живот и изграждане на умения за сътрудничество и смислени занимания през свободното време. А няма по-смислено, по-увлекателно и по-удовлетворяващо занимание от нашите магични народни танци, събрали в себе си онази жажда за живот и свобода, съхранила ни през вековете.  Тази енергия и плам на младостта, способността да вълнува и пречиства душите,  да обединява и сближава хората, да руши граници и предразсъдъци, да генерира съзидание и любов.

Каузата събра всички професионалисти, работещи с детски танцови състави  на територията на община Панагюрище:

– представителен танцов състав „Тангра“ при сдружение с нестопанска цел „На орището“ – с. Попинци с хореограф Мария Шангова;

– малките възпитаници на танцовата школа „Балканджии“ и Петър Немски;

– Мария Бензарова , с три танцови формации  – танцов състав „Бътава“ от с. Бъта, танцов състав „Звънче“ от с. Оборище и предсавителенмажоретен състав при СУ „Нешо Бончев“;

– ТС „Панагюрско съкровище“ към ЦПЛР – Панагюрище с ръководител Елеонора Найденова.

Приветствие  към присъстващите отправи г-жа Галина Матанова – зам.-кмет „Хуманитарни дейности” на Община Панагюрище и председател на МКБППМН.

Събитието протече в три кръга, през които участниците се представиха с танц по избор, измисляха послания, в които изразиха отношението си към употребата на психоактивни вещества и показаха колко са добри в играта на ръченица.

С музикални изпълнения се включиха и възпитаниците на Стоил Атанасов – Габриела Спасова и Глория Щрангова.

Организаторите бяха предвидили подаръци за всички участници и информационни материали за всички присъстващи.