Начало Местна власт С концерт, плувен турнир, борби, изложба и „юнашки тиган“ Стрелча отбеляза празника...

С концерт, плувен турнир, борби, изложба и „юнашки тиган“ Стрелча отбеляза празника си

СПОДЕЛИ

Емоционалното обръщение на кмета на община Стрелча инж. Георги Павлов: „Днес не е само денят на Стрелча. Днес е денят на нашето единство“ ознаменува Празника на Стрелча на 29 юли 2023 г. в тържествената му част.
Словото на инж. Павлов бе провокирано от положителната сила на поредицата благотворителни инициативи на гражданите на Стрелча за облагородяване на градската среда и издигане престижа на Стрелча като туристически град през последните месеци и седмици.
„С днешна дата изказваме признателност на поколенията стрелчани, градили родния си град като истинско българско селище, и изразяваме увереността си, че Стрелча ще бъде и пребъде, защото имаме добрия пример на партньорство между отговорна местна власт и ефективна гражданска инициатива“, заяви още в поздравителната си реч кметът на общината.

Още една тържествена церемония беляза Празника на Стрелча 2023-та. В Ритуалната зала на Общинска администрация инж. Иван Караиванов бе удостоен с най-високото отличие на общината – почетен гражданин на община Стрелча за дарителска дейност. Решението бе взето от Общинския съвет през м. май, а кметът на общината инж. Павлов и председателят на Общинския съвет г-жа Иванка Илиева връчиха отличителните реквизити.

Празникът ще се запомни и с отличията, връчени от инж. Георги Павлов, на жители на Стрелча по повод благотворителната им дейност. Благодарствена грамота и плакет получиха г-н Георги Костов, син на уважавания учител и директор на гимназията Илия Костов за дарението, с което се подобри осветлението и визията на центъра; група „Горски здравец“ за многобройните инициативи за почистване и подобряване на градската среда и културния живот, както и за грижата за възрастни хора; инициаторите и дарителите за поставянето на рекламен надпис „Аз обичам Стрелча“ на пл. „Дружба“ и Набор 1971-ва, който със собствени средства възстановиха фонтана в Градския парк.

От името на наградените д-р Огнян Иванов заяви, че благотворителните инициативи на гражданите са закономерно следствие от ефективната и отговорна работа на общинската администрация и кмета инж. Георги Павлов.
Традиционните отличия за най-млад и най-стар жител тази година отидоха при родения на 24.07.2023 г. Александър Теодоров Пенчев и 97-годишната Екатерина Георгиева Лулчева. Кметът награди и победителите от посветените на празника шахматен турнир и конкурса за рисунка, проведени в рамките на Детско лято – Стрелча 2023, а именно Васил Георгиев Власакиев и Цветелина Макариева Цветкова.

Тазгодишният празник не отстъпи от традицията и в сутрешните часове се проведе ежегодният спортен турнир по плуване за деца на Градския минерален плаж. Това спортно събитие привлече 72-ма участници със съдействието на Спортен клуб „Шампион“ – Пазарджик, който развива успешна дейност на територията на общината.

Специфична и многоочаквана част от празника са борбите, които се провеждат на Градския минерален плаж с помощта на съдиите Иван Нешков, Саво Иванов и Цанко Евстатиев. Победителите при юношите са Борислав Макавеев (1-во място), Емануел Нетков (2-ро място) и Антонио Тотев (3-то място). При мъжете победител е Иван Деливерски, а втори и трети са Рухан Расим и Стоян Кубатов.

Специална категория в надпреварата бе учредена от дарителите Лало Делов Лалов и Веско Маринков. Победителите в двете категории „местни и външни борци“ станаха Любомир Бойчев и Стоян Кубатов от Паничери. Те получиха традиционната награда – добре гледана овца.

И тази година не липсваше празничната трапеза. Този път гостува шеф Ангел Ангелов с прословутия си „Юнашки тиган“. От отлично приготвения чорбаджийски боб с пушени кокали бяха раздадени 1200 порции за жителите и гостите на града.

Връзката между миналото и настоящето на Стрелча изградиха интересната фотоизложба „Магията на стрелчанската земя“ и кътът за снимки „Стара Стрелча“, подготвени от НЧ „Просвещение-1871“.
Чудесен завършек на вечерта бяха атрактивната заря и концертът на обичаната Деси Добрева, а извитите български хора легитимираха мотото на тазгодишния празник – „Ден на нашето единство“.