Начало Култура С курс по художествена фотография стартира проект „Вече знам и мога повече“...

С курс по художествена фотография стартира проект „Вече знам и мога повече“ в село Бъта

СПОДЕЛИ

Сдружение „Идея“ стартира изпълнението на проект „Вече знам и мога повече“, който се финансира по програма на община Панагюрище за подкрепа на младежки дейности. Сдружението, което е регистрирано и работи в село Бъта, спечели с проект, в който всички дейности са насочени към младежите между 14 и 29 години, каквото беше условието на общинската програма, и е в посока – обогатяване на възможностите за занимания на младежите с нови за тях дейности.

На 10 септември се проведе първото обучение – по художествена фотография. Към тази тематика изказаха предпочитания младите хора в процеса на подготовка на проекта. Останалите три обучения са на тема грънчарство, дърворезба и краезнание.

Обучител по стартиралия курс е Николай Радулов, художник, фотограф, преподавател по педагогика на изобразителното изкуство. Занятието се проведе в зала на читалището в селото. Всички решиха, че следващата среща ще има подчертано практически характер, предвид предстоящия конкурс за фотоси на тема „Лицата на моя роден край“.

Младежите се включиха и в курса по краезнание, който се води от Мария Кършева, библиотекар в Читалището. Та стартира обучението с насока как се прави родословно дърво. В този курс младежите ще проучват и записват местни етнографски особености, умотворения, фолклорни традиции и пр.

Ръководител на проект „Вее знам и мога повече“ е Петко Кършев, организатор на клуба по художествена фотография е Десислав Воденичаров,а на клуба по краезнание – Мария Ендарова. Екипът на Сдружение „Идея“ работи по изпълнението на проекта с прякото съдействие на кмета на селото Георги Александров, който също присъства на първото обучение. Предстои старт на другите два клуба, както и подготовка на брошура и финална изложба.