Начало Без категория С ПОЧИТ КЪМ НЕШО БОНЧЕВ

С ПОЧИТ КЪМ НЕШО БОНЧЕВ

210
0
СПОДЕЛИ

С почит към паметта на нашия именит съгражданин, в понеделник вечер салонът на читалището побра многолюдна публика. Повод за събитието, организирано от НЧ“Виделина-1865“ и СУ “Нешо Бончев“ бе 185 годишнината от рождението на първия български литературен критик Нешо Бончев, роден в Панагюрище през 1839 година.

Вечерта бе открита от г-жа Веска Барова, директор на СУ“Нешо Бончев“. Тя подчерта, че тази година в провеждането на „Бончевите празници“ се отделя повече внимание на литературата и на четенето. В присъствието на автора Боян Ангелов беше представена книгата „Нешо Бончев“, включена в поредицата „Дълг и чест“ на издателството „Захарий Стоянов“.
Пред ученици от гимназията и граждани авторът сподели подбудите за написване на книгата, свои мисли за личността на Нешо Бончев – ярка фигура в историята на българското Възраждане, за приноса на други бележити панагюрци за развитието на училищното и просветно дело и за мястото на Панагюрище в подема на обществения живот през втората половина на деветнадесети век. Боян Ангелов разказа и някои не много известни случки и факти от живота на Нешо Бончев. Думите му бяха изслушани с интерес и породиха въпроси от страна на аудиторията, на които авторът подробно отговори. В разговора се включиха Георги Писков, Тони Лунгарска, Стефан Илков, Милиан Сурлеков, Румен Спасов и др. Добрин Добрев, уредник на „Къща-музей Дора Габе“, в своето изказване подчерта заслугата на Боян Ангелов като Председател на Съюза на българските писатели за откриване на музея и за усилията и стремежа на ръководството на СБП българската книга да достига до всяко населено място. Той разказа и историята на песента „Полегнала е Тодора“, която е с панагюрски корен и е предоставена на Ансамбъл „Филип Кутев“ от сестрите Павлина и Паша Попови. Освен с този разказ, той спечели публиката и с изпълнението на песента „Хубава си, моя горо“. Румен Спасов се включи с изпълнение на „Скръбна песен“ по едноименното стихотворение на Димчо Дебелянов. Емоционален завършек на вечерта беше общото изпълнение на „Химн на Нешо Бончев“ – химнът на панагюрската гимназия.