Начало Общество С подкрепата на фондация „Цоцорков род“ бе създаден филмът „Бойните маршове на...

С подкрепата на фондация „Цоцорков род“ бе създаден филмът „Бойните маршове на България“

СПОДЕЛИ

disc

disc-2

Фондация „Цоцорков род” подкрепи проекта на проф. Любомир Халачев – филм, посветен на военните маршове на Българската армия. Амбициозен екип от професионалисти завърши работата си по документалния филм и той вече е факт. Във филма се прави преглед на маршовете, създадени по време на войните от втората половина на 19-ти и началото на 20-ти век. Според мнението на специалистите по музика и история на България, участници във филма, Българската армия притежава две черти – ясни национални идеали и силен боен дух, поддържани от два символа – музика и знаме. Най-силните и най-значими маршове са създадени през първата половина на 20-ти век, а именно по време на Първата световна война. Тези маршове са композирани по текстове, родени от самите военни години, писани от участници във войната. Със словата на тези маршове на уста българските воини удивяват света и умират върху фортовете на Одрин и Тутракан, катерят хълмовете на Мека Црев, Криволак и Кота 1248, прелитат над чукарите на Бубляк, Вража Глава и Каймак-Чалан, сътворяват чудеса от героизъм в полетата при Люле Бургас, Чаталджа и Булаир, пред Добрич, Карапелит, Кубадин и Кара Мурат.

Бойните маршове са концентриран израз на националната кауза и националната идея, в тях няма омраза към враговете, изразява се любовта към Отечеството.

С подкрепата на филма „Бойните маршове на България” фондация „Цоцорков род” още веднъж доказва, че родолюбивите инициативи за съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство са сред водещите направления в дейността ни, пише в сайта tsotsorkov.org.