Начало Култура С ЦВЕТЯ И АПЛОДИСМЕНТИ ПАНАГЮРЦИ ПОСРЕЩНАХА „СЪКРОВИЩЕТО НА СИЛВЕСТЪР“

С ЦВЕТЯ И АПЛОДИСМЕНТИ ПАНАГЮРЦИ ПОСРЕЩНАХА „СЪКРОВИЩЕТО НА СИЛВЕСТЪР“

752
0
СПОДЕЛИ

В търсене „Съкровището на Силвестър“ най-славният пират на западните морета и най-прочутият пират на източните морета кръстосаха шпаги във вторник вечер на сцената на Театър Дом-паметник в Панагюрище.

Благородници, чиито слуги са по-умни от тях, тайни срещи в мрачни пристанища и долнопробни кръчми, загадъчни карти, лицемерен божи служител-мисионер, слънчев остров, продажната Фелисия (щастие), наивната аборигенка А и нейната маймунка Б, бутафорни войни и още по-бутафорни примирия и една нашепвана на ухо легенда – легендата за съкровището на Силвестър. Изненадващо съкровището се оказва празен сандък с малко евангелие на дъното, а и източната, и западната флотилии, и екипажите, и даже островът вече са закупени от компания Смит&Смит&Смит. И неочаквано в мрака и дима (буквално) на XV век проблясват лъскава запалка, писмо в шише от ко-ко-Кока кола, реклами, каламбури, игрословици, съвременна музика, блестящи от хумор реплики, намеци, находчиви намигвания и асоциации, които водят зрителя направо в ХХ и ХХI век. И той, зрителят се забавлява и се смее на глас, разпознал зад грима и маските злободневието и политическите нрави на съвременността.

Хитовата сатира на Анжел Вагенщайн представи актьорската трупа на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – град Плевен. Режисьор на постановката е Асен Блатечки, сценографията е на Анелия Райкова, костюмите на Лиляна Гергишанова. С помощта на кукли „Съкровището на Силвестър“ търсиха актьорите Станимир Гъмов, Калин Врачански, Даниел Пеев, Петьо Петков-Шайбата, Стефан Иванов, Цветомир Иванов, Стефан Рядков, Невена Бозукова, Милена Маркова-Маца, Надежда Георгиева и Мария Илиева.
Заслужените аплодисменти бяха от публиката, цветята – от Общината и фирми в града.

Текст и снимки: Мария БЕГОВА