Начало Култура С урок по родолюбие „Апостолът върви към нас” в Попинци отбелязаха 146...

С урок по родолюбие „Апостолът върви към нас” в Попинци отбелязаха 146 годишнината от обесването на Васил Левски

СПОДЕЛИ

Урокът по родолюбие бе подготвен от учениците от втори клас на ОУ „Отец Паисий” с класни ръководители г-жа Цветанка Каменска и г-жа Гинка Рабаджийска и бе пресъздаден на 19 февруари във фоайето на читалище „Искра-1872” пред  децата от детска градина „Яна”, родители и членове на местното пенсионерско дружество. С много старание, знания и плам децата разказаха за ранните детски години на Васил Иванов Кунчев, за делата на Дякона, комитетите, заветите на Апостола, оставени за нас.

Притихнала публиката слушаше урока на децата и умелата им адаптация, с която те припомниха сцени от залавянето, присъдата, великото дело и подвига на този велик българин, за чийто принос и роля в българската история често думите не стигат.

В памет на Апостола на свободата и на 146 годишнината от неговото безсмъртие художествена програма бяха подготвили и децата от детска градина „Яна”, които рецитираха стихчета и вдигнаха на крака публиката, запявайки химна на България.

Председателят на читалището Маньо Оряшков връчи на учениците, участвали в урока по родолюбие „Апостолът върви към нас” личен подарък от читалището- книжка за Васил Левски с послание да се учат, да бъдат добри деца и да пазят заветите на Левски, да обичат България и да бъдат истински родолюбци.

Текст и снимки: НЧ „Искра-1872“, с. Попинци