Начало Общество Съдът отстрани прокурора по делото за радикалния ислям в Пазарджик

Съдът отстрани прокурора по делото за радикалния ислям в Пазарджик

СПОДЕЛИ

Съдия Кристина Пунтева от пазарджишкия Окръжен съд отстрани от процеса срещу 14-мата обвинени за проповядване на радикален ислям и идеите на „Ислямска държава“ прокурорът по делото Недялка Попова, която пое разследването още в досъдебното производство.

Преди да прочете определението си, което не подлежи на обжалване, съдийката се аргументира, че с направените си изявления пред няколко медии през март 2018 г. прокурор Попова била създала впечатление за наличие на предубеденост от нейна страна спрямо подсъдимите по делото. Соченият за тартор на пазарджишките радикални ислямисти Ахмед Муса още в началото на заседанието поиска отвода на Попова, защото насадила религиозна омраза в цяла България с изказването си пред медии миналата година.

Държавният обвинител Недялка Попова опита да се защити, като представи решение на Комисията за защита от дискриминация и постановление на Софийска градска прокуратура, с което се прекратява проверка срещу нея по казуса поради липса на престъпление. Причината – не са събрани достатъчно доказателства за наличието на негативно отношение от нейна страна към мюсюлманите в България.

„Всичко срещу мен е приключило на последните възможни инстанции. Моето място е тук, върша си работата, и то добре. Това че на някого не му харесва, си е негов проблем“, завърши прокурор Попова. Обвинителният акт срещу 14-те подсъдими беше внесен в съда на 1 юли 2015 г. от Окръжна прокуратура – Пазарджик и три пъти беше връщан от съда, като втория път прокуратурата обжалва пред Апелативен съд – Пловдив, но той потвърди определението на съдия Пунтева.

Обвиняемите бяха задържани при две акции на прокуратурата и ДАНС, проведени на 25 ноември 2014 г. и на 31 март 2015 г. в областите Пазарджик, Пловдив и Смолян. Подсъдимите са Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров, Александрина Ангелова, Йосиф Минчев, Александър Иванов, Орхан Бързак, Райко Кърталов, Ненко Щерев, Веселин Стефанов и Рангел Илиев.

Само преди месеци главният прокурор Сотир Цацаров награди обвинителя Недялка Попова от Окръжната прокуратура в Пазарджик, следователя Даниела Янева и екипа от ДАНС, работили по делото за разпространение на радикален ислям. Всички те бяха отличени за образцово изпълнение на служебните им задължения.