Начало Бизнес Съдът потвърди: Фирма „Ватия Холдинг“ няма право да депонира отпадъци край Стрелча

Съдът потвърди: Фирма „Ватия Холдинг“ няма право да депонира отпадъци край Стрелча

СПОДЕЛИ

Административният съд в Пазарджик потвърди заповед на началника на РИОСВ – Пазарджик, с която се забранява депонирането на минни отпадъци от фирма „Ватия Холдинг“ извън отредената й площ по концесия.

Магистратите отхвърлиха жалбата на „Ватия Холдинг“ срещу разпореждането от РИОСВ да се спре депонирането на минни отпадъци извън границите на предвиденото за това съоръжение в участък „Банчовец“ от находище „Стрелча-Мерата“, след като бе констатирано нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.

Проверката срещу „ Ватия Холдинг“ бе провокирана, когато  през март 2018 година полицията в Панагюрище засече два камиона, изсип​ващи минни отпадъци в горска територия близо до вододайната зона на Стрелча. Шофьорите бяха арестувани, товарните автомобили – иззети, а по случая започна проверка и от прокуратурата, и от РИОСВ.

Малко по-късно от екоинспекцията оповестиха, че за нарушението ще бъде съставен акт. Част от засипаните площи пък са част от защитената с Натура 2000 зона „Средна гора“. Административният съд в Пазарджик счита, че заповедта е издадена от компетентен орган и не съдържа пропуски. Решението е неокончателно и може да се обжалва на по-горна инстанция.