Начало Общество Съдия Диана Стателова е новият ВрИД председател на Районния съд в Панагюрище

Съдия Диана Стателова е новият ВрИД председател на Районния съд в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Съдията в Районния съд в Панагюрище Диана Стателова  поема поста на изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на съда, считано от датата на вземане на решението, до встъпване в длъжност на нов административен ръководител​, съобщи marica.bg , позовавайки се на информация от Съдийската колегия на Висшия съдебен (ВСС).

Решението е във връзка с постъпилото на 05 януари тази година в Администрацията на ВСС писмено заявление от Магдалена Татарева-Кръстева за нейното освобождаване от възложените ѝ административно-ръководни функции на съда. Т​я също беше временно и​зпълняваща длъжността от 28 април 2020 година.

Диана Стателова е дългогодишен районен съдия, като преди това е била съдия по вписванията и нотариус. Името й се свързва със скандалния процес срещу бившия кмет на родния й град Стрелча Иван Евстатиев, който получи ефективно наказание за сексуално посегателство над 16-годишна ученичка. ​Съдия Стателова наложи постоянно задържане под стража на ексградоначалника, а едно от заседанията бе проведено в болничната му стая.