Начало Общество Само 82% от българите се преброиха

Само 82% от българите се преброиха

СПОДЕЛИ
Преброяването приключи. По данни на НСИ към момента са се преброили 5 милиона 658 хиляди души, което е около 82% от населението.
 
Фалстартът с електронната система и отказът на преброителите да обикалят адреси заради влошената ситуация с коронавируса доведе до удължаване на срока на кампанията със седмица. Така вместо на 3 октомври, тя приключва днес.
 
На по-голямата част от преброените данните са взети по традиционния начин – с преброител. Очакванията са броят им да се увеличи с обработката на всички анкетни карти. А 2 милиона 400 хиляди души са се преброили онлайн.
 
По телефон и на хартия – желаещите да се преброят в последните минути в един от центровете в столицата, не спираха от сутринта.
 
„За вчера има около 200 души. Идват и хора от други общини, които не връщаме”, каза пред Нова Сашка Петрова – главен експерт ТСБ-Югозапад.
 
 
Напливът обясняват и с отказалите се преброители. В район „Tриадица” те са близо 50.
 
До последния ден чакала и Елисавета Цанова.
 
„Така се случи, че нямах възможност да го направя онлайн. Лаптопът вкъщи нещо е развален, не успях с телефона и реших, че ако минат преброители ще стане, но до този момент не стана и дойдохме на място”, разказва тя.
 
Докато в столицата на места процесът забуксува, то Русе е първенец – над 90% от населението вече е преброено. Не липсват и куриози.
 
„Имаше семейство, в което мъжът и жената забравят да преброят сина си, който за една седмица е отишъл на обучение и след това ни потърсиха отново, за да може да бъде преброен и той”, разказва Диана Самхарадзе.
 
Въпреки високата активност в някои области, от НСИ признават, че са очаквали по-добър резултат. Причина за това виждат и в хакерската атака на сайта още в първия ден.
 
„Още не можем да си отговорим какъв е интересът на тези лица. Атаката не беше, за да се изтеглят данни. Тя беше просто, за да се блокира достъпът до сайта за преброяване”, заяви Сергей Цветарски – председател на НСИ.
 
От НСИ уверяват – хората, които не са посетени от преброители – няма да се глобяват. Данните им ще се съберат административно. „Вината не е тяхна. При всички случаи това ще е загуба, защото по време на преброяването не се събират в нито един регистър”, коментира Цветарски.
 
Междинни резултати НСИ обещава около Коледа.