Начало Спорт Само двама сигурни шампиони преди състезанието на Шипка

Само двама сигурни шампиони преди състезанието на Шипка

СПОДЕЛИ

Само двама от първенците за 2014 г. са известни преди предпоследното състезание от скоростния шампионат по планински изкачвания този уикенд над Казанлък. Единият е и този, който взима най-престижната от общо осемте категории – победителят в генералното класиране.

2014-SHI-Plakat_70ffee0654b0d1093945a43a4abc2629Това е пилотът на Каменов Рейсинг Тим Любен Каменов (Мицубиши Лансър Ево 9), който в момента дори и теоретически е недостижим от Христо Манолов (БАМС, Мицубиши Лансър Ево 9), срещу когото панагюрецът води със 100:48 т. два кръга преди финала.

След 5 поредни победи (в тях включваме и прекратеното състезание в Габрово) от началото на сезона, след спечелени 22 от 27 манша (общо в тренировките и състезанията) и изминати 105.9 км като най-бърз пилот в колоната, Каменов си заработи титлата още с финала на планинското край Ласковец.

Впрочем маниерът му да колекционира по пет поредни победи не е нов – през 2011 г. Каменов става шампион в тогавашния клас Х3, печелейки петте първи състезания с Опел Астра.

Сега на Каменов практически му остава единствено да завърши Шипка и подготвяното от благоевградчани Осогово 2014, за да получи за първи път №1 върху своя автомобил като новия носител на титлата в планинското първенство.

а Каменов това ще е първата голяма национална победа от началото на кариерата му.

През годината той стана и първият пилот, който спечели 5 поредни старта в генералното класиране, без да допусне никой от конкурентите му да го измести от върха дори и за момент от началото на първенството.

Статистиката показва (виж справката на RallyXpress), че от 2009 г., нито един от шампионите и в тогавашните обединени групи А/N и Х/Е не е успявал да достигне такава висока ефективност в един шампионат.

Вторият гарантиран шампион е отборният първенец за този сезон и, както за щастие, така и точно на време, за да се похвали пред спонсорите си от Казанлък, това е екипа на Стефан Драганов, чийто ЕФКО Рейсинг Тим след пауза от 3 сезона излезе от сянката на Мегапорт и БАМС, които буквално отвяха казанлъшкия тим през 2013 и 2012 г.

Както Каменов, така и пилотите на ЕФКО Рейсинг Тим, нямат пропусната победа през годината – 100 т. от 5 състезания. Дали амбицията на Драганов няма да бъде подсилена с желанието за първи места у дома и край кюстендилското село Богослов, ще се види в кая на уикенда.

Може да се каже, че към тези два предизвестени шампиони трябва да се присъедини и габровецът Николай Ганев (АРА Моторспорт, Хонда Сивик, НС5), който преди състезанието в неделя е разделян от прекия си съперник и съекипник Стефан Стефанов (ВАЗ 2105) от 23 т.

В момента Ганев е с 62.5 и шансовете Стефанов да го измести от върха са по-скоро на хартия, отколкото реалност. Причината е, че в класа са заявени общо 8 състезатели, което означава, че Ганев ще е предсрочно шампион, дори и Стефанов да спечели в класа, а Ганев завърши на 8-о място. Тогава точките ще са 66.5:64.5 в полза на Ганев.

Теоретичните възможности за Стефанов да отложи решаването на титлата в клас НС5 за Кюстендил са две: или Ганев не се явява в Казанлък или технически проблем го вади от класирането в Шипка 2014 г.

И двете изглеждат малко вероятно, защото каквото и да е класиране от надбягването към Бузлуджа, ще е равнозначно на първата национална титла за габровския пилот.

Още отсега е ясно (като под условие за броя на участващите в Кюстендил се остави RC5), че шампионски класирания няма да има в НС1, RC2 и RC4.

Оттук нататък във всички класове възлите са затегнати до край и най-вероятното е казанлъшкия старт допълнително да ги затегне.

Във втората си година като състезател шуменецът Христо Манолов (БАМС, Мицубиши Лансър Ево 9) е начело в НС2, водейки с 8 т. (70.5: 62.5) на ветерана и №1 в екипа на ЕФКО Рейсинг Тим Тихомир Златков (Форд Ескорт RS).

Манолов има и 2 победи срещу една на Златков, така че Шипка ще е голяма интрига в този клас. Шуменецът има самочувствие и трупането на опит прави това самочувствие доста видимо, докато Златков е стар и опитен боец, но „оръжието“ на който в три последователни състезания показва дефекти. Така че интригата ще трябва да се следи не само на спортната плоскост, но и с техническите й аспекти.

Ще успее ли финландския плевенчанин Ивелин Чапанов (Плевен Рейсинг Тим, Рено Клио) да измъкне титлата в НС3, която гернооряховчанинът Тодор Тодоров (Етър Рейсинг Тим, Фолксваген Поло) стиска здраво втора поредна година?

Тодоров води на Чапанов с разлика от 0.5 т., като това е най-малката дистанция между двама претенденти за първото място от поне пет години насам.

Чапанов върви във възходяща линия от началото на шампионата (две първи места – в Сливен и Панагюрище), но доста ненадейно бе победен от казанлъчанина Милен Узунов в Лясковец.

Междувременно Тодоров, който и в домашното състезание, и преди това в Габрово има проблеми с колата, се надява точно за Шипка да е сколасал с ъпгрейда на Поло-то и ако това се е случило, в този клас ще има не по-малко интригуващ спор.

А защо да изключваме Узунов (48 т.), който може би ще се окаже точно онзи трети, който може да се окаже печелившия в края на сезона? Всъщност при заявените 13 участника (рекорд за томи клас), вариациите за класирането стават практически неизброими.

Втори състезател на ЕФКО Рейсинг Тим – Александър Димитров (Ситроен Саксо) ще спори за титлата в класа си на трасето към Бузлуджа. Той обаче ще има за съперник лидера в НС4 и победител от първите два кръга на шампионата и първенец от Лясковец Йордан Тодоров (Джордан Рейсинг, Ситроен Саксо).

В момента Джордана е със 79 т., шампионът от миналата година в тогавашната Х3 Сашо Димитров има 63, което оформя трета директна битка през уикенда. Ясно е, че при участието на местният фаворит и познаващ трасето на Шипка като дланта си Стефан Панчугов (Казанлък Моторспорт, Хонда Сивик), всичко за титлата ще отиде да се решава на трасето към Студен кладенец след две седмици.

Девет точки разлика между Александър Павлов (Контрол Рейсинг Тим, Ситроен Саксо) и партньорът му в екипа Ерменко Ерменков (Ситроен Саксо) – 70:69 и третият в класирането – Димитър Божилов (Рангелов Моторспорт, Ситроен Саксо) оформят тройният възел на RC4.

За да се подсили интригата в този клас, към това трио обаче задължително трябва да се прибави и бургазлията Петър Бакалов (Вромос, Рено Клио RS) и така става ясно, че тук, каквото и да е класирането в неделя след обед, решаващ ще се окаже кюстендилския кръг.

Източник: RallyXpress