Начало Култура Самодейци – бунтари: Дейността на читалището е заспала

Самодейци – бунтари: Дейността на читалището е заспала

СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

samodeici

Сформирана наскоро група от читалищни самодейци, които се определят като екип за възстановяване на читалищната самодейност свика вчера пресконференция. На нея бяха представени резултатите от анкета, която, както бе изрично споменато, е инициирана от самодейци, членове на Читалище „Виделина-1865“ и граждани на Панагюрище. Анкетата е проведена електронно, по молба на групата чрез сайта на ПИА, и на 116 броя хартиени бланки. В нея анкетираните оценяват работата на председателя, секретаря и настоятелството на читалището, участията на самодейците, състава и репертоара на смесения хор и въпроса дали трябва НЧ „Виделина-1865“ да стане общинска собственост. Протоколът, отчитащ резултатите от анкетата ще бъде предоставен на кмета на Община Панагюрище Никола Белишки, на Общинския съвет, медиите от града и региона, Министерство на културата, Областна комисия по култура и Съюза на читалищата.

samodeici1На срещата с журналисти Красимира Тодорова заяви, че дейността на читалището е „заспала“. „Средната възраст на самодейците в смесения хор е 70 години, а репертоара отдавна не е променян. Според мен е време да се привлекат млади учители, ученици и общественици. Също така, искаме в смесения хор да бъде обявен и конкурс за делигент, тъй като предстой пенсиониране на досегашния.“ – това обясни пред медиите Тодорова. Членовете на новосъздадения екип за възстановяване на читалищната самодейност обявиха недоволството си спрямо работата на настоящия председател на НЧ „Виделина – 1865“  Спаска Тасева и секретаря на Читалището – Ирина Пелтекова. „Чрез дистанционното управление, което упражнява г-жа Тасева е прекъсната връзката със самодейците.“ – коментираха членове на екипа, на днешната среща, и допълниха „В момента всички решения за художествена дейност и културни прояви се определят единствено от г-жа Тасева и ние нямаме право на мнение. През изминалата година Читалището не е кандидатствало по нито един европейски проект. Също така, минаха много празници в които Читалището не взе никакво участие. Г-жа Тасева е прекратила всички контакти с Общината, въпреки поканите за среща от страна на кмета. Според нас липсва амбиция в управлението на г-жа Тасева.“

На срещата екипът за възстановяване на читалищната самодейност обяви, че желаят да бъде създаден художествен съвет към НЧ „Виделина -1865“, който да може да дава предложения за културни мероприятия, както и да участва в процеса на одобряването на такива.

„Ние искаме реформа и от анкетата разбрахме, че членовете на читалището приемат тази идея.“. – подчерта на финала Красимира Тодорова.