Начало Култура Самодейците от банското читалище с диплом за принос към фолклора

Самодейците от банското читалище с диплом за принос към фолклора

Самодейците при НЧ"Пробуда-1872" с. Баня бяха отличени с диплом за принос в съхранението и развиетието на фолклора

СПОДЕЛИ
Читалище село Баня

Самодейците от читалището в Баня получиха признание за приноса си към фолклора

Хиляди българи от различни краища на България се събраха в събота на Старозагорските бани, за да се насладят на автентичен български фолклор и изпълненията на близо 4000 участници в четиринадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Самодейците при НЧ“Пробуда-1872″ с. Баня бяха отличени с диплом за принос в съхранението и развиетието на фолклора и плакет. Те показаха неподправеното очарование на българските традиции. Молитва за здраве отслужи Старозагорският митрополит Киприан, заедно със старозагорски свещеници. „ Успех на всички участници в събора, да пребъде нашата майка България”, пожела митрополитът.

В Баня отбелязаха традиционния празник на минералната вода, здравето и дълголетието

Банци се представиха с автентични песни от Средногорието и обичая „На Гергьовден сред селото на мегдана“.

Това участие на самодейците се осъществи с финансовата подкрепа от Община Панагюрище.

Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка” има за цел да съхрани и обогати музикално-песенното и танцово народно творчество, както и да даде възможност за общуване на изпълнители от читалища от всички фолклорни области на България.

Отличната организация, богатата културна програма и атрактивните съпътстващи прояви на форума, насочени към малки и големи, успяха да го превърнат в едно от най-очакваните и престижни събития, даващо сцена за изява на таланта на певци, инструменталисти и танцьори от близки и далечни кътчета на България.

„Плувно лято“ се проведе в село Баня

Читалище село Баня