Начало Култура Самодейците от Бъта ще представят интересен обичай на фолклорният събор в с....

Самодейците от Бъта ще представят интересен обичай на фолклорният събор в с. Пещера

СПОДЕЛИ

Един от най- интересните обичаи, които ще бъдат представени, е „Разливане на котлите в понеделник на мегдана” от самодейците при читалище „Н. Й. Вапцаров“ в село Бъта 

Седмият национален фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност ще се проведе на 16 и 17 юли в земенското село Пещера. Организатори на събитието са община Земен, кметството в с. Пещера и местното читалище “Крюгер Николов – 1922 г.”.

„Едни от най- интересните обичаи, които ще бъдат представени са „Разливане на котлите в понеделник на мегдана” от групата на село Бъта, община Панагюрище, самоковското село Драгушиново ще представи „Пръстенярка”, от село Брезница, община Гоце Делчев ще представят обичая „Бенчена невяста”. Много са обичаите, които ще бъдат представени на сцена. Участниците тази година са 637 от шест области в страната- Перник, Благоевград, Пазарджик, София- област, София град и Монтана” разказа организаторът на събора Стоян Стоянов.

Фолклорният събор-конкурс води началото си от 2010 г. Целта е се издирят, поддържат и популяризират традициите в българската сватбена обредност. На сцената в село Пещера ще се играят ритуални хора, ще звучат сватбарски песни и музика, ще бъде представен сватбарски реквизит. Гостите на проявата ще видят сватбарски носии от различни краища, ще чуят неподправен словесен фолклор, ще наблюдават ритуали, част от които не са представяни до момента.

По време на събора ще бъде отбелязана и 100-годишнината на читалището и ще бъдат връчени юбилейни медали на заслужили читалищни дейци.