Начало Култура Самодейците от ФА „Иглика” с престижни награди от фестивала в село Пещера

Самодейците от ФА „Иглика” с престижни награди от фестивала в село Пещера

СПОДЕЛИ
Иглика

Самодейците от фолклорен ансамбъл „Иглика” при Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров-1927” село Бъта се завърнаха куп отличия от провелия се на 16 и 17 юли в село Пещера, Община Земен, VІІ Национален фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност.

В раздел НАРОДНИ ОБИЧАИ самодейците от Бъта спечелиха първа награда, плакет и диплом за обичая „Разливане на котлите в понеделник на мегдана”.

Обичаят наистина впечатли журито и гостите на събора. Лично кметът на това малко селце г-н Стефан Евтимов излезе да ни поздрави. За това, че има толкова деца, толкова млади хора в ансамбъла. А ние ги поканихме на Празника на шарената сол и им подарихме пакетче със сладка и люта шарена сол и книгата за нашето читалище „Учителя и читалището“.“ – разказа пред репортер на ПИА Мария Кършева – секретар – библиотекар на НЧ „Н. Вапцаров – 1927“.

В разсдел ФОЛКЛОРНИ ПЕВЧЕСКИ ГРУПИ И ФОРМАЦИИ, втора награда – плакет и диплом, бе присъдена на Детска фолклорна певческа група при НЧ”Никола Й. Вапцаров-1927 ”, с. Бъта.

С индивидуални награди са:

Златен медал и диплом- Мария Кършева;

Сребърен медал и диплом- Йорданка Малинова, а най-малката участничка и певица, която е само на 7 години, Стоянка Дачева получи Грамота за отлично представяне. За Йорданка и Стоянка това е първо участие в национален събор-конкурс.

Националният събор-конкурс бе журиран от жури в състав: председател доц. д-р Валентина Ганева- Райчева – от ИЕФЕМ при БАН град София и членове Цветанка Манова – етнолог град Перник и Милчо Георгиев – етнохореолог и фолклорист град Перник.

На конкурса се представиха 47 певчески, танцови групи и формации, ансамбли, групи за традиционен и обработен фолклор и 63 индивидуални изпълнители: певци/певици, инструменталисти и разказвачи с общо 611 участници.

Фолклорни групи и индивидуални изпълнители бяха представители на народни читалища, домове на културата и частни формации от 6 областни центъра:Перник, София-град, София Област, Кюстендил, Благоевград и Пазарджик и 17 общини /Перник, Радомир, Брезник, Земен, Ковачевци, Панагюрище, Елин Пелин, Самоков, Дупница, Сандански, Разлог, Гоце Делчев, Благоевград, Невестино и Кюстендил/ и 2 района на Столична голяма община: Район „Надежда“ и Район „Нови Искър“.