Начало Общество Санирането на две трети от сградите с европари е под риск

Санирането на две трети от сградите с европари е под риск

36
0
СПОДЕЛИ

maistori_blok_sanirane_izolacia_skele5Заради обжалване на търговете за строител санирането на две трети от сградите с европейски средства е под риск. Най-критичните точки са София и Южен Централен район. Това съобщи

министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на среща с представители на Асоциацията на сдруженията на собствениците, които участват в проекта за обновяване на домовете, който се финансира по оперативна програма „Регионално развитие“.

В София е заложено да бъдат обновени 52 блока за 14 млн. лв. В Южен Централен район, в който влизат градовете Пловдив, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково, Велинград, Карлово и Панагюрище, плановете бяха за 39 сгради за 10 млн. лв.

За тези два района поръчките за избор на изпълнител на строително-монтажните дейности бяха най-големи като стойност. Голямата конкуренция и гладът за работа в строителния бранш е причината изборът на изпълнители да се обжалва.

До момента са обновени само две сгради в София, като вече са изплатени над 320 хил. лв. на изпълнителите, а до дни ще бъде платен и остатъка от 66 хил. лв., обеща Павлова.

 По време на срещата с представителите на етажната собственост, министърът представи екипа от експерти, който отговаря за работата по проекта.

Обновяването на жилищните сгради е приоритет не само на регионалното министерство, но и за правителството, посочи министър Павлова. По думите й се полагат максимални усилия, за да се задвижат и ускорят процедурите по саниране на домовете.

Още от първия ден екипът на ведомството работи за наваксване на забавянията по проекта, за да се ускори процеса на саниране на жилищата, както и да не бъдат изгубени европейските средства, увери Павлова представителите на етажната собственост.

От сключените общо 52 споразумения за финансова помощ и обновяване на домовете със сдруженията на собствениците, по 50 има подписани анекси с актуализация на информацията. Има подготвени и подписани от страна на регионалното министерство още 42 нови споразумения, каза Павлова.

Паралелно с ускоряване процесите по проекта за енергийно обновяване на домовете се работи и по планирането на новата оперативна програма „Региони в растеж“, както и по създаването на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Програмата ще се управлява директно и децентрализирано от общините. В момента се разписват условията по програмата, посочи Павлова.