Начало Култура Сатирикът Калин Калинов разплака от смях панагюрските ценители на словото

Сатирикът Калин Калинов разплака от смях панагюрските ценители на словото

111
0
СПОДЕЛИ
Калин Калинов 2
Снимка: Николай Радулов

Мария МАСЛЕВА

Със сълзи от смях премина литературната вечер със сатирика Калин Калинов. Събитието се състоя днес от 17:30 часа в градска библиотека “Стоян Дринов” и въпреки не големият граждански интерес срещата бе изпълнена със смях и веселие.
Калин Калинов е роден на 21 януари 1952 година в Кърджали. Потомък е на бежанци от Беломорска Тракия, които през 1927 година се заселват в Кърджали. Издава от 1975 година. Автор е на десетки сатирични книги, сред които „Хапчета против оглупяване“, „Конфликтна личност”, „Азбучни предчувствия”, „Откривателят на маратонките”, „Месецът на незадоволените котки”, „Синдромът на духалото”, „Петдесет години срамота”, „ГаЛЕРИЯ ШОК” и др. Негови творби са преведени на 8 езика – – в Русия, Унгария, Румъния, Полша, Гърция, Турция, Германия, Израел. Израел. Носител е на четири национални и три международни награди за хумор и сатира. Член на Съюза на българските писатели. В момента живее в Асеновград. За себе си казва: „Имах неблагоразумието да се оженя и, верен на максимата направи си сам поне децата, по твърдението на моята съпруга съм създател на две законни… от мъжки и женски пол.“-
Калин Калинов прочете пред присъстващите част от своите сатирични творби и проведе диалог с панагюрците, дошли да почетат творчеството му. Авторът обясни на присъстващите, че да пишеш сатира, според него, е не само мечта, а орис. Заради сатиристичните му творби, срещу него са водени 12 дела за уронване престижа на институцията.
Въпреки, че от малък бил запален спортист, още в десети клас, докато съучениците му ходили за закуски в междучасията, той заставал пред черната дъска, с някаква идея в главата и пишел. Един ден, след като дежурната в клас забравила да изтрие дъската, учителката видяла написаното и вместо да се скара на Калин, както той бил свикнал от малък, тя го изпратила на олимпиада по литература, където е спечелил първо място. От този момент започнали да го търсят от различни вестници. А на дъската пишело следното „Не допускайте магарета да ви четат конско“.

Калин Калинов 4