Начало Общество Съвети за безопасно използване на пиротехнически изделия в Новогодишната нощ

Съвети за безопасно използване на пиротехнически изделия в Новогодишната нощ

81
0
СПОДЕЛИ

Много хора гърмят пиратки в новогодишната нощ, без да се замислят колко са опасни

Пиратки1

Важно е фойерверките да се купуват само от лицензирани търговци. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.

Специалистите съветват фойерверки, пиратки и други изделия с увеселителна цел в никакъв случай да не се държат в ръка докато се палят. Не трябва да са в близост до хора, до открити части на тялото, в близост до сгради и автомобили.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е безопасно развлечение.

Пиротехника, която при ползване покаже дефект, се оставя да престои там, където е паднала 5 минути, след което се залива с вода, за да бъде обезвредена.

Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.

Категорично не е разрешена употребата на огнестрелно оръжие не по предназначение. Собствениците на такова подлежат на строги санкции и отнемане на разрешителното, ако си позволяват подобна „игра” с пистолет, пушка или друго огнестрелно оръжие.