Начало Местна власт Съветник с въпроси за Синята зона и новото кръгово в Панагюрище

Съветник с въпроси за Синята зона и новото кръгово в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Какво се случва с проекта за изграждане на Синя зона в Панагюрище, това питане, внесено до кмета на общината oт общинскят съветник от ППДБ Павел Хрисков, беше разгледано по време на вчерашната сесия, след изчерпване на точките от дневния ред.

„Планирано ли е да се внедри Синя зона на територията на общината, тъй като има наредби, има планове, където тя е маркирана… Нещо, което мен лично ме притеснява e, че че ако ние трябва да имаме Синя зона, но нямаме, това не е ли нарушение и най-малкото Общинският съвет ако смята, че трябва – neка се направи, ако смята, че не трябва, по-добре това решение да го премахнем, за да нямаме такъв тип решения, които не изпълняваме.“ – разви питането си от трибуната Павел Хрисков и пожела още да узнае докато се вземе решение дали да има, или не Синя зона, има ли предвидени мерки във връзка с паркирането – най-вече в централната част на Панагюрище.

В отговор на поставените въпроси кметът Желязко Гагов информира, че проектът за Синя зона е от 2009 година и е с териториален обхват между улиците „Георги Бенквоски“, „Стоил Финджеков“,“Макгахан“, „Райна Княгиня“,“20 април“, пл.“Павел Бобеков“, районите около Общината, Електроразпределение, Новата поща, поликлиниката, Театъра и районния съд. Предвидени са около 260 паркоместа за краткотрайно платено паркиране в Синя зона, както и служебни парко-места за сградата на Общината, Поликлиниката, Съда. На улици, площади и паркинги публична общинска собственост също може да се въведе режим за кратковременно платено паркиране Синя зона.

„Към момента проектът не е реализиран, но изпълнението му би повишило съществено възможностите за паркиране в града и качеството на организацията на движението като цяло. През 2020 г. е изготен генерален план за организация на движението в Панагюрище.В сехама 2, т.6 е предвидена Синя зона и платено паркиране. В проекта зоната за кратковременно платено паркиране е разположена по второстепенни улици, на схемата са отразени общинските и частни паркинги. С решение 591/18.2023г, Протокол номер 47, Общинският съвет приема плана за организация на движението.“ – поясни кметът.

„Моето лично предложение е да се започне обществен дебат по темата и да се вземе финално решение какво да се прави с тази Синя зона. Паралелно с това ми прави впечатление, че паркирането в централната част е хаотично и създава предпоставки дори за агресия между шофьорите. Докато се реши дали да има или не Синя зона, в централната част поне да бъдат разграфени паркоместа в центъра, така, че да може поне да има по-сбито и подредено паркиране.“ – подчерта от своя страна Павел Хрисков.

Неговото второ питане към градоначалника бе свързано с новоизграденото кръгово в Панагюрище.

„Какво се случва с новопостроеното кръговото кръстовище на изхода на града към село Оборище. Доколо то отговаря на всички нужни законодателни изисквания, доколко е пуснато в експлоатация, има ли проверки и доклади направени от Агенция по безопасноатта на движението. Защото гражданите ми казват, а и аз самият често минавам от там,но кръговото наистина е доста остро и за гостите на града, които не познават това кръгово , е възможно да изпуснат кръга и да се забият някъде. Какво се случва при ПТП? Кой носи отговорност? Работя със застрахователи и в една ситуация, ако има риск да се види, че това кръгово не е законно направено и има някакъв проблем с него, те могат да заведат иск директно срещу общината и ние с данъците на гражданите да платим някакви глоби.“

В отговор на питането кметът Желязко Гагов заяви, че инвестиционният проект за изграждането на кръговото е одобрен на 11.10.2021г от главния архитект на община Панагюрище. Издадено е разрешение за строеж номер 99/11.10.2021 г и Заповед номер 14 за допълване на разрешението за строеж, в която като втори възложител на строежа е вписано Областно пътно упрвление – Пазарджик. Всички части на проекта са изготвени от проектанти с пълна проектантска правоспособност, а проектът е съгласуван със специализираните контролни органи и експлоатационните дружества. Извършеното строителство е законосъобразно и отговаря на представените актове и протоколи. Изготвен е акт 15 за установяване на годността за приемане на строежа. За въвеждане на обекта в експлоатация е направено геодезическо заснемане, при което е установена грешка в кадастралната карта на Панагюрище в този район – засегнати са много малки части от частни имоти още преди реализирането на строежа. В тази връзка общинска аднинистрация е стартирала процедура за поправка на грешката в кадастралната карта, след което обектът ще бъде въведен в експлоатация.

Доколкото разбирам кръговото кръстовище все още не е пуснато в експлоатация. Ако се случи ПТП застрахователите имат право да заведат иск срещу общината. Разбирам, че това не е нарочно, това не е проблем на общинска администрация, а на много по-високо ниво. Надявам се да е започната процедура по изкупуване на тези земи, които попадат в обхвата на кръговото, за да може да се издаде бързо акт 16. Междувременно моят апел и предложение е да се тръгне по каналния ред и съответните органи да индикират, че това кръстовище е все още в режим на ремонт, за да може отговорността да не е само на община Панагюрище, ако стане евенуално ПТП“ – в отговор предложи Павел Хрисков.