Начало Общество Съвместен видео урок по родолюбие за българчета от Дъблин и Панагюрище

Съвместен видео урок по родолюбие за българчета от Дъблин и Панагюрище

СПОДЕЛИ

Урок по родолюбие чрез видео връзка проведоха учениците от българско училище в Дъблин и възпитаниците на детска градина в Панагюрище. И двете учебни заведения носят името на Райна Княгиня, а повод за инициатива стана нейният рожден ден, който съвпада с патронния празник на училището в ирландската столица.

Изключително вълнуващ и запомнящ се ден. Ден, в който се докоснахме до родното и българското. Пренесохме се на родна земя и отворихме портала на историята, отекна песента в сърцата ни и разбуди родолюбиви чувства, за да си спомним смелостта на Райна Попгеоргиева“, написаха на своята страница във Фейсбук от Българско училище “Райна Княгиня“ в Дъблин.

Във видео урока прозвучаха песни и стихотворения за Райна Княгиня, а децата бяха облечени в костюми от времето, когато тя е живяла и развивала своята обществена и просветителска дейност.

Има личности, за които всеки българин е чувал и които са се превърнали в символ на национална гордост, част от един автентичен мит за величието на българската нация, част от българската родова памет. Докато има българи, ще е жив споменът за първата българска княгиня на свободното отечество – Райна Княгиня. Нека помним нашите корени, нека децата ни имат все повече възможности да се докосват до тази древна земя. Нека винаги пазим връзката с всички българи в България и по света“, допълват още от училището.