Начало Общество Съвременият Бенковски на Панагюрище днес празнува юбилей

Съвременият Бенковски на Панагюрище днес празнува юбилей

СПОДЕЛИ
restorant

Днес 80 години навършва актьорът Георги Радомиров. Пътят на Георги Радомиров към театъра и сцената започват от детските му години на сцената на читалище „Виделина”. Едва 13-14 годишен една от първите му роли е на Бенковски, роля която в продължение на  от 30 години пресъздава,  като професионален актьор, на площад „ 20 април”. Пряк потомък на легендарния  Орчо войвода, актьора търси преображенията в образи, свързани с борбите за национална независимост. Завършва Висшия институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов”. През трудовата си кариера е работил като актьор в драматичните театри в Сливен, Стара Загора, Пловдив и Русе. Изиграл е над 100 роли между които : Ведерников („Години на странстване”), Васка Пепел ( „На дъното”), Иван Шишман и др. Всички театри, в които е работил-по негово настояване –изнасят спектакли на панагюрска сцена, без да търсят материален интерес. Такива са постановките „Всяка есенна вечер” от Ив.Пейчев, „Дърветата умират прави”от Алехандро Касона, „Иван Шишман” от К.Зидаров на Старозагорския театър, „Греховната любов на зографа Захари” от П.Спасов моноспектакъл с над 150 представления, който и през 2011 година развълнува до сълзи панагюрската публиката си на открита сцена-Лековата къща, „Последните от Максим Горки, която се превръща в духовен празник за панагюрци, „На дъното” на Русенския театър и много други.

Изявява се като режисьор в телевизията и театъра.

И днес Георги Радомиров не престава да гради своите творчески проекти и непрекъснато присъства на панагюрска сцена. Тази му дейност го прави актуален и значим фактор на духовния живот в нашия град, общината и страната. За панагюрци той е емблематичен с ролята си на Бенковски. По негова идея, режисура и  изпълнение съвместно със смесеният хор и Вокалните групи към читалището са представени в Панагюрище и страната много спектакли по повод годишнини на Райна Княгиня -„Величието на погрома”, Вапцаров-„За него-Живота…”, „Реквием за Левски”, „Аз искам да те помня все така”, Априлско въстание и др.

Моноспектакълът „За него-Живота…”-„прочувствен до последния жест и интонационна нотка моноспектакъл” по повод 100 годишнината на Вапцаров, гостувал в София по покана на Дом-музей „Никола Вапцаров” и Министерство на културата.

В своя плодотворен творчески път Георги Радомиров не веднъж е отличаван с престижни награди, сред които и ордена „Кирил и Методий” , „Златна значка” на Съюза на артистите в България и др. Сред многото награди, грамоти и отличия като най-ценни Радомиров определя наградите връчени му в Панагюрище-награди за дългогодишното му присъствие на родните сцени и принос към културния живот на града ни:

– плакет за принос към читалище „Виделина”-по повод 145 години от създаването на читалището,

-„Ротари Признание” за 2010г.

-наградата за „Творец на годината” на Община Панагюрище за 2009 година. През 2012 година Радомиров получи награда за цялостно творчество.

Екипът на ПИА честити юбилея на Георги Радомиров и отправя най-сърдечни пожелания за здраве и дълголетие!

По материали от читалище „Виделина“