Начало Здраве Създаден е областен кризисен щаб, първото му заседание бе вчера

Създаден е областен кризисен щаб, първото му заседание бе вчера

СПОДЕЛИ

На територията на област Пазарджик има две инфекциозни отделения

Със заповед на областния управител Стефан Мирев е създаден Областен кризисен щаб за превенция на разпространението и борба с коронавирус COVID-19 в област Пазарджик.

 Кризисният щаб вчера проведе извънредно заседание, на което беше направен анализ на мерките и действията, които компетентните институции следва да предприемат.

Директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова представи разработения от Министерство на здравеопазването задължителен алгоритъм на поведение при лица пристигащи от Китай и Италия. В момента в страната има завишаване на общата респираторна заболеваемост от сезонен грип. Всички болници, общопрактикуващи лекари и Центрове за спешна медицинска помощ са в постоянен контакт с РЗИ Пазарджик за обмен на информация и стриктно спазване на разписания алгоритъм, публикуван на сайта на инспекцията.

На територията на област Пазарджик има две инфекциозни отделения, в МБАЛ Пазарджик и МБАЛ „Проф. Димитър Ранев“ Пещера, които имат готовност за консултиране и преценяване на необходимостта от хоспитализация на постъпили болни. За всички лица, които са пребивавали в Китай и Италия, и нямат симптоми на грип и температура над 37 градуса, се препоръчва 14 дневна домашна карантина, ограничаване на контактите и спазване на стриктна хигиена. Д-р Петрова допълни, че не бива да се изпада в паника при симптоми на грип, трябва да се потърси лекарска помощ и стриктно да се спазват разписаните мерки за превенция.

РЗИ Пазарджик следи състоянието на учениците от СУ „Димитър Гачев“ Пазарджик, които се завърнаха от Италия. Децата и учителите са в 14 дневна домашна карантина. Личните им лекари ги наблюдават всекидневно и подават данните към РЗИ. За момента нито един от тях не проявява симптоми на заболяване. Експертите от инспекцията са в постоянен контакт със студентка от Пазарджик, която се е завърнала от Китай и е в добро здравословно състояние. По време на заседанието стана ясно, че 32 годишен жител на Велинград, днес след обяд беше транспортиран с линейка до инфекциозно отделение на МБАЛ Пазарджик. След завръщането си от Италия пациентът поддържа температура и има общо неразположение.

На заседанието на Областния кризисен щаб присъстваха управители на болници, представители на  РЗИ, РЗОК, ЦСМП, МВР, ДАНС, Сдружение на обшопрактикуващите лекари, Регионална колегия на БЛС,