Начало Култура Сбогом на Чък Бери. Човекът, измислил рокендрола

Сбогом на Чък Бери. Човекът, измислил рокендрола

СПОДЕЛИ

Легендата на рокендрола Чък Бери почина на 90 години. Певецът е издъхнал в събота, съобщават официалните власти на американския щат Мисури.

chuck-berry

Кариерата на Бери се простира в рамките на седем десетилетия и включва класически хитове като Roll Over Beethoven и Johnny B. Goode. Той е автор и на Sweet Little Sixteen – парче, което всяка гаражна банда и млад китарист трябва да научи, ако иска изобщо да се занимава с рок.

Музиката на Чък Бери е и в космоса – неговата Johnny B. Goode излетя към необятната вселена със Златната плоча на „Вояджър“ през 1977 г. (в компанията и на „Излел е Дельо хайдутин“ на Валя Балканска).

Музикантът получи почетно „Грами“ за цялостен принос през 1984-а, а през 1986 г. бе сред първите, вписани в Залата на славата на рокендрола.

Миналата година Чък Бери обяви, че ще пусне нов албум – за първи път от близо четири десетилетия. Той го посвети на съпругата си от 68 години.

980x551_1476845119

„Чък Бери смеси блус и суинг във феномена на ранния рокендрол – написаха в Туитър „Джаксънс“. – В музиката той хвърля една от най-дългите сенки. Благодарим ти, Чък!“

Композиторът Хюи Луис го описа като „може би най-важната фигура в историята на рокендрола“, като добави, че музиката и влиянието му са вечни.

„Дълго сме натъжени да чуем за смъртта на Чък Бери – написаха в официалния си сайт „Ролинг Стоунс“. – Той беше истински пионер на рокендрола и наше огромно вдъхновение. Чък беше не само брилянтен китарист, певец и изпълнител, но, най-важното, беше изключителен създател на музика. Песните му ще живеят вечно.“

Но може би Джон Ленън, починал през 1980 г., го казва още по-добре:

„Ако опитате да дадете на рокендрола друго име, наречете го „Чък Бери“.

Площад СЛАВЕЙКОВ

https://www.youtube.com/watch?v=rVT65M4mRnM