Начало Общество Сбогуваме се с легендарния директор на ВМЗ инж. Илия Гунчев

Сбогуваме се с легендарния директор на ВМЗ инж. Илия Гунчев

57
0
СПОДЕЛИ

Поклонението ще се състои днес, 12 август 2016 година в Ритуалната зала на Гробищния парк в Панагюрище от 11.00 часа.

gunchev

На 80-годишна възраст почина инж. Илия Гунчев, човекът с огромен принос за развитието на българската отбранителна промишленост. В продължение на 22 години – от 1975 до 1997 година той бе несменяемият генерален директор на Държавно стопанско обединение „Металхим холдинг“-Сопот, пише marica.bg По това време обединението включва над 20 военни предприятия у нас, сред тях най-големите са ВМЗ в Сопот и „Фридрих Енгелс“ (днешният „Арсенал“) в Казанлък.

Като ръководител на стопанско обединение с огромен ресурс инж. Илия Гунчев бе инициатор за подпомагане със средства, апаратура и техника на редица болници в София, Пловдив, Карлово и други градове в страната. Той съдейства и осигури финансиране от ДСО Металхим холдинг за благострояване и изграждане на младежки и културни домове в страната, за подпомагане на училища, културни институции в Карловския край и в страната.

Човек с голямо и благородно сърце, истински родолюбец, Илия Гунчев до последния си дъх се вълнуваше от обществените проблеми и от предлагаше знанията си, опита си, подкрепата си за тяхното решаване.

Илия Гунчев е роден през 1936 година в Панагюрище. Завършил е инженерство в София, специалност авиационна и ракетна техника. Стажът му във военнопромишления комплекс е 40 години. Започнал е работа през 1959 година във ВМЗ и израства до главен технолог и ОТК на предприятието. По това време преместват в Сопот централата на ДСО „Металхим“ и Гунчев става заместник на генералния директор. Оглавява „Металхим“ през 1975 г. и е несменяем генерален директор до 1997 г. Две години по съвместителство управлява и ВМЗ.