Начало Общество Сдружението „На орището“ от село Попинци кандидатства с проект за изследване, съхраняване...

Сдружението „На орището“ от село Попинци кандидатства с проект за изследване, съхраняване и популяризиране на традиционните за селото обичаи

СПОДЕЛИ

Сдружението с нестопанска цел „На орището“ от село Попинци изготви и подаде в Община Панагюрище проект, насочен към изследване, съхраняване и популяризиране на традиционните за селото обичаи.

Това каза пред Радио „Фокус” – Пазарджик Мария Терзийска от неправителствената организация.

Сдружението е създадено в края на миналата година с основна цел да се запази съществувалият дотогава към местното читалище танцов състав „Тангра”.

„Проектът „Да се кичат, да се радват, да си дойдат, да се женат“, с който кандидатстваме за финансиране пред Община Панагюрище, е насочен основно към съхраняването и популяризирането на автентичните обичаи в селото. Ще се насочим към сватбения обичай като мост към поколенията. През 19-ти век се е правил по съвсем различен начин от познатия ни в днешно време. Напоследък виждам, че хората се опитват да пресъздават сватбите си по този начин. Смятам, че е добра идея за младежите да намерят вариант един ден, когато се оженят, да бъде по този начин. А то вече е и популярно”, коментира Терзийска.