Начало Здраве Седем са лицата под карантина, контактували с 67-годишния панагюрец с коронавирус

Седем са лицата под карантина, контактували с 67-годишния панагюрец с коронавирус

СПОДЕЛИ

76 са всички карантинирани лица в общината до момента

Установени са 7 лица, които били в контакт с 67-годишният панагюрец, който в първият случай с коронавирус в общината. Както вчера съобщихме, мъжът е приет за лечение в МБАЛ „Уни Хоспитал“, а днес, по време на брифинг в общината, стана ясно, че състоянието му е стабилно.

Пресконференцията бе свикана от кмета на общината Никола Белишки и на нея бяха поканени началникът на РУ-Панагююрище гл.инсп. Петко Шотлеков и управителят на МБАЛ „Уни Хоспитал” д-р Красимира Чачова-Ранчева.

От изнесената информация стана ясно, че мъжът се е почувствал зле преди два дни и е приет по спешност в болницата с двустранна пневмония. Той е имал симптоми около седмица преди постъпване в болницата. Направен му е първоначално бърз тест, който е бил отрицателен, но понеже пациентът е имал съмнителни симптоми, му е направен и ПСР – тест, който се оказал положителен за коронавирус. По всички правила за безопасност, пациентът е изолиран във вътрешно отделение. Mъжът твърди, че не е пътувал и не е бил в контакт с лица, завърнали се от държави с огнище на коронавирус. В момента лечението се води по протокол, овладяна е температурата и мъжът няма нужда от реанимация – това съобщи управителят на МБАЛ „Уни Хоспитал” д-р Красимира Чачова-Ранчева. Тя подчерта, че  се работи при строго спазване на всички противоепидемични мерки -и изисквания.

В спешен порядък са установени контактните лица – 7 човека, на които са издадени предписания за поставяне под карантина. Предписанията са били връчени снощи, а полицията ще контролира всички карантинирани дали спазват предписанията – това каза гл.инсп. Петко Шотлеков.

Предвидена е наказателна и административна отговорност припомни Шотлеков и апелира гражданите да спазват ограничителните мерки.

Вчера е бил свикан временния оперативен щаб в общината с цел недопускане разпространението на коронавирусната инфекция, съобщи кметът Никола Белишки. Той уточни, че за сега няма проблем с доставката на лични предпазни средства и дезинфектанти. Общината гарантира, че ще съдейства при случай на липса.

„Общината е закупила 50 защитни облекла тип хидра и 60 защитни гащеризони, раздадени на всички общински и социални структури. Хората трябва да са спокойни, че се прави всичко необходимо.“ – подчерта Белишки.