Начало Култура Сериалът е най-ефективният начин за въздействие върху народните маси

Сериалът е най-ефективният начин за въздействие върху народните маси

СПОДЕЛИ

До днес не е измислен по-ефективен начин за въздействие върху широките народни маси от сериалите. Това заяви Любен Дилов – син по време на гостуването си в Панагюрище през миналата седмица. Той очерта философията на създаване на сапунените сериали и причината за тяхната популярност, особено тази на турските продукции. Нашите сериали са изненада, малко като стрелба с черешово топче. Докато турската държава още преди 25-26 години си постави една основна задача и я изпълни – вложи целенасочено пари в образованието на хора, които да правят тези сериали, разкри Дилов, който е един от сценаристите на най-гледания български филм "Седем часа разлика".
В турски сериал рядко ще видите техния религиозен жест каквото е нашето прекръстване. Винаги има болен, който се лекува в болница, а това означава, че сериалите са свързани тясно със здравната им система, която пропагандират като част от държавната си политика и налагат разбирането за нея. Във всеки турски сериал има едно здраво семейство, което се съпротивлява, което оцелява, което прокламира техните ценности, посочи сценарист. Една от причините, филмите им толкова да се харесват у нас е близостта на тяхната и нашата национална психология.
Според Любен Дилов сериалът като жанр се е появил в Латинска Америка, първоначално като радиосериал. По-късно се появяват и сапунените сериали по телевизията. Те се наричат сапунени, защото, винаги има реклами на сапун и прах за пране, каза още Дилов. Сериалите са насочени и предназначени да въздействат върху най-консервативната, най-бавно движещата се част от обществото. Това са бабите и лелите, които най-редовно гледат филмчетата. Причината е, че системата се движи със скоростта на своята най-бавна част, уточни той. Скоростта на развитие на България не е тази, с която Минчо Минчев свири на цигулка или тази на националния отбор по математика. Скоростта на развитие на България е тази, с която бабата мъкне съчки към дома, в типичния си стил добави той.
Зрителят на сериал винаги чака сага накрая.  
Когато стартира проектът "Седем часа разлика", проучвахме защо рейтингът е толкова висок, от какво най-много се интересуват хората. На една среща в Айтос в зала, препълнена със 700 човека, хората зададоха към 25 въпроса. Само 4-5 бяха за съдебната система, организираната престъпност, а всички останали се отнасяха до това ще се ожени ли турчинът за арменката, даде пример Дилов. Според него сериалът "Под прикрите" много се харесва на младата публика, но има едва 300 – 310 хил. зрители.  "Седем часа разлика има милион и двеста хиляди, а "Столичани в повече" гонят милион и седемстотин хиляди зрители. Фенове на "Под прикритие" са младите, но те така и не могат да разберат, че лелята от Панагюрище не се интересува от пазара на наркотици в Люлин, каза Дилов като предизвика нова порция смях в залата.