Начало Общество Шефът е длъжен да ни осигури температура между 18 и 25 градуса...

Шефът е длъжен да ни осигури температура между 18 и 25 градуса в офиса

СПОДЕЛИ

През топлия период работодателят е длъжен да осигури на служителите си температура между 18 и 25 градуса при работа на закрито. При много високи температури навън в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса.

Това е постановено в специална наредба на Главната инспекция по труда за работа при неблагоприятни метеорологични условия.

Проверките показват, че най-често сигналите за работа при прекалено високи или ниски температури се подават от работещите на закрито.

При оранжеви и червени кодове за опасно високи температури, работодателите трябва да осигурят подходящо облекло, климатизирани помещения за почивки, възможност за наблюдение на работещи на изолирани работни места, долекарска помощ, разхладителни напитки и други.

От Инспекцията по труда напомнят, че при прегряващ микроклимат на работните места не само се увеличава рискът от инфаркти и инсулти, но и намалява работоспособността на служителите и се повишава вероятността от допускане на тежки трудови инциденти.