Начало Общество Шефът на БНБ: Правят се опити за дестабилизация на държавата чрез атаки...

Шефът на БНБ: Правят се опити за дестабилизация на държавата чрез атаки срещу банки

СПОДЕЛИ

ivan-iskrov

„БНБ неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно”, каза вчера в изявление до медиите председателят на Българската народна банка Иван Искров.

По думите му въпреки това в последните дни се правят опити за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки без каквито и да е основания.

„От вчера, насочена към една от най-големите от тях – Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания”, заяви още Искров.

Той добави, че подобни „криминални действия” са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната.

От БНБ са категорични, че ще използват всички средства и ресурси, за да гарантират спестяванията на хората.

Искров се обърна и към парламента, правителството и президента за подкрепа на техните действия в защита на финансовата и банковата стабилност. „Настояваме компетентните органи, в това число прокуратурата, Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност, да приложат цялата строгост на законасрещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации”, каза още той.