Начало Култура „Шибил”-танц и театър в едно на панагюрска сцена

„Шибил”-танц и театър в едно на панагюрска сцена

СПОДЕЛИ

Нестандартният спектакъл ще бъде представен в Панагюрище на 8 юли от 19:00 часа в НЧ „Виделина-1865”

photo_verybig_1406697

Слово, пластика, народни танци и народни песни – това са основните характеристики на новия спектакъл, който е дело на драматичен театър „Сава Огнянов“-Русе. За първи път се прави симбиоза между танца и вербалното изкуство, казва директорът на театъра Орлин Дяков, който е автор на драматизацията на Йовковия разказ „Шибил“ и режисьор на спектакъла.

Това е един от най-силните и прекрасни разкази въобще в творчеството на писателя, станал символ на една трагична любов. Силната мъжествена личност на Шибил , страшният хайдутин ,се вплита в голямата му любов към Рада, за да бъде прекъсната от предателската ръка на Велико кехая и Мурад бей. Именно в това преплитане разказът издига до големи висоти силата на една личност и силата на една любов, която е покосена от дребните конфликти на дребни хора. Йовков разказва историята с много силна поезия, в която всяко действие напомня на един прекрасен силен театър, в който българската национална атмосфера блести в своята висота и своето падение.

В постановката са ангажирани танцьори от Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, а хореографът Богдан Донев е създал танците специално за спектакъла.

Също така специално е написана и музиката – неин автор е Петьо Кръстев, главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“.
Нищо от разказа на Йовков не липсва в постановката, дори има разказвач, който внася цели пасажи от белетристичния текст.

Участие ще вземат още актьорите Александър Узунов, Ивайло Ненов, Ивайло Спасимиров , Ясена Господинова,Татяна Цветкова, Косьо Станев, Любомир Кънев и Кадри Хабил.