Начало Общество Ще има ли адекватни мерки за подкрепа на образованието при дистанционно обучение?

Ще има ли адекватни мерки за подкрепа на образованието при дистанционно обучение?

СПОДЕЛИ

Училищата и семействата се справиха заедно в начинанието да се завърши учебната година. Специализирани мерки в подкрепа на родителите обаче не се видяха. Трябва да се обърне внимание на семействата в риск и децата с уязвим имунитет. Не всяка работа може да се върши вкъщи. Това коментира  Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация Родители.

„Помощта не е еднозначна, семействата са различни. Трябва да се помисли за учениците в началния етап на образованието“, съветва експертът.

Алексиева обясни, че са провеждани разговори с Министерството на образованието и науката и има разписани въпроси за мерките.

„Необходимо е да се направи сериозен анализ, преди да се дават предложения. Има забавяне в обсъждането на мерките„, посочи изпълнителният директор на Асоциация Родители и призова да не се чака до септември.

Алексиева отбеляза, че няма сигнали работодател да е притиснал родител да напусне работа за това, че гледа детето си, но родителите като цяло все пак са притеснени да извършват задълженията си в съчетание с грижите за децата. Тя даде пример с Чехия, където има възможност болничният за родителите да се увеличи.

Дистанционното обучение със сигурност е ефективно и има безкрайни предимства, но не може да замести живия контакт не само заради общностния смисъл и социалните и емоционални умения, които училището дава, но и защото ученето като процес се случва най-добре на живо“, категорична е Яна Алексиева и цитира примери от изследване как са се справили училищата по време на емидемичната обстановка заради коронавируса.