Начало Общество Скалните манастири на България – Аладжа манастир „Света Троица“

Скалните манастири на България – Аладжа манастир „Света Троица“

200
0
СПОДЕЛИ

Отпускарският сезон е в разгара си. В няколко поредни публикации ще ви предложим интересни дестинации, които бихте могли да посетите. Първите от тях са за скалните манастири в България.

Аладжа манастир 7Аладжа манастир възниква около 11-12 в., когато там започва заселването на аскетите-монаси. Пещерите му обаче са обитавани още през ранно византийската епоха и от тогава датират първите археологически материали намерени там – монети и няколко керамични парчета. През годините на Втората българска държава под влияние на исихасткото движение скалната обител достигнала своя най-голям разцвет. Животът в манастира заглъхва в началото или в средата на османското владичество.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЗа първи път името на манастира „Аладжа“ (на турски „пъстър“) е споменато през 1832 г. от руския археолог Виктор Теплеков, който по това време прави разкопки в Северна България. Първото цялостно проучване на манастира е дело на К. Шкорпил, който през 1889 г. изследвал пещерите и им направил конструктивен план. Създаденото от него и брат му Варненско археологическо дружество и музей поемат стопанисването на манастира. През 1912 г. Аладжа манастир е обявен за народна старина, а по-късно – през 1957 г. за паметник на културата от национално значение.

Аладжа манастир се намира на 17 км от гр. Варна и е сред малкото скални обители у нас, където могат да се разграничат основните помещения. Отворени за посетители са манастирският храм, параклисът, църквата за молитви, гробница, трапезария, както и монашеските килии. Помещенията са разположени на две нива, сгушени във варовиковата скала. Манастирът е една от най-интересните дестинации по нашето Черноморие.

Ползвани са материали от интернет.